Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten?

 
gepubliceerd op 01-02-2012

Renovatie-energieconcept met muurverwarmingWoningcorporatie Ymere en ActiveWarmth presenteerden onlangs een nieuw renovatie-energieconcept met onder andere elektrische muurverwarming. De eerste test vond plaats in een Amsterdamse huurwoning.
 
Het renovatieconcept is gebaseerd op een muurverwarmingssysteem, zonder radiatoren of andere zichtbare warmtebronnen. Het systeem bestaat uit matten van polymeer (kunstrubber) die op gipsplaten zijn bevestigd. Deze panelen kunnen straling afgeven zodra er zwakstroom op komt te staan: door de ketens van carbondeeltjes gaat elektrische stroom lopen die de temperatuur laat stijgen. Bewegingsdetectors in het plafond stemmen de temperatuur automatisch af op de aanwezigheid en activiteiten van de personen in de ruimte. Daardoor is het systeem ook nog eens energie-efficiënt.

De temperatuur kan binnen een kwartier acht graden oplopen; bij een conventioneel systeem duurt dit drie keer zo lang.
ActiveWarmth en Ymere voerden samen een proef uit waarbij een woning in Amsterdam werd gerenoveerd volgens dit renovatie-energieconcept. De TU Eindhoven voerde metingen en optimalisaties uit. Het systeem werd in de praktijk getest door logees die hun woonervaring met Ymere deelden. Alle onderdelen werden in de testperiode op elkaar afgestemd, zowel wat de installatie betreft als de bouwkundige aspecten (glaskeuze, dubbele kierafdichtingen, vloer- en wandisolatie. Ymere gaat de mogelijkheden voor verdere toepassing onderzoeken.
 
Meer informatie: ActiveWarmth, www.activewarmth.com 


Overige in Actueel