Inloggen
Registreren
Wachtwoord vergeten?

 
gepubliceerd op 17-08-2018

Voormalig postkantoor aan Utrechtse Neude wordt multifunctioneel gebouw



Voormalig postkantoor aan Utrechtse Neude wordt multifunctioneel gebouw

Voormalig postkantoor aan Utrechtse Neude wordt multifunctioneel gebouw

Voormalig postkantoor aan Utrechtse Neude wordt multifunctioneel gebouw

Voormalig postkantoor aan Utrechtse Neude wordt multifunctioneel gebouw

Voormalig postkantoor aan Utrechtse Neude wordt multifunctioneel gebouw

Voormalig postkantoor aan Utrechtse Neude wordt multifunctioneel gebouw

In Utrecht is onlangs het startsein gegeven voor de verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude. Post Utrecht, zoals het herbestemde gebouw is gedoopt, wordt vanaf begin 2019 gefaseerd opgeleverd. Post Utrecht gaat ruimte bieden aan winkels, de centrale bibliotheek, horeca, een auditorium en een grote fietsenstalling. Het ontwerp is van Rijnbout.

In de zomer van 2017 is begonnen met de voorbereidende bouwwerkzaamheden in het monumentale pand. Sinds januari 2018 zijn de werkzaamheden ook aan de buitenzijde zichtbaar. Zo zijn er rondom het gebouw bouwhekken geplaatst en is de oude garage annex traforuimte gesloopt, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwbouw op het binnenterrein gelegen aan de Oudegracht en een nieuwe gevel opgetrokken kan worden. Voordat er op het binnenterrein wordt gebouwd vindt eerst archeologisch onderzoek plaats.

De entree aan de Neude met de centrale hal voor de bibliotheek blijft een belangrijke voorkant. Met een nieuwe gevel en entrees voor winkels, een brasserie met uitzicht op het water en een auditorium krijgt het gebouw een tweede voorkant aan de Oudegracht. De nieuwe toevoeging ter plaatse van de voormalige expeditiezone is modern vormgegeven, maar heeft een duidelijke connectie met het bestaande gebouw in plaats van ermee te contrasteren.

Het nieuwe programma betekent ook een ander gebruik van het bestaande gebouw. Oorspronkelijk was alleen de centrale publiekshal openbaar toegankelijk; in de nieuwe situatie wordt bijna het hele gebouw publiekstoegankelijk. Het ontwerp komt tegemoet aan de wens naar een bibliotheek als een ontmoetingsplek voor de moderne stedeling, een plek voor jong en oud, studenten en werkenden.

Als laatste hoofdpostkantoor in Utrecht sloot het kantoor in 2011 na bijna 90 jaar de deuren. Het gebouw is gebouwd naar een ontwerp van Joseph Crouwel in het hart van de stad, tussen de Neude en de Oudegracht. Het imposante gebouw met vele sculpturale versieringen en een indrukwekkende centrale hal is een rijksmonument.


 


Overige in Actueel