Verwarming en ventilatie ineen

Artikel delen

Energie besparen én een gezond binnenklimaat? Dat kan met de ClimaRad: een ventilatie-unit die ‘verstopt’ is achter een radiator. Zo kan méér isolatie bij renovatie gecombineerd worden met een goede ventilatie, wat belangrijk is voor een goed binnenmilieu.

Het goed isoleren bij woningrenovatie bracht nog wel eens problemen met zich mee omdat bewoners dan ook aannamen dat zij zo min mogelijk moesten ventileren. Inmiddels is de bouwwereld ervan overtuigd dat er juist in de goed geïsoleerde woningen óók moet worden geventileerd.
De ClimaRad combineert verwarmen en ventileren, met een bijzondere opbouw. De radiator van het systeem wordt aangesloten op het bestaande systeem van de centrale verwarming. De ventilatie-unit zorgt voor de toe- en afvoer van de ventilatielucht en werkt daarbij als warmtewisselaar. Omdat de radiator – net als de oude – weer onder het raam wordt geplaatst, zijn alleen een paar doorvoeren door de gevel nodig voor de aan- en afvoer van de lucht. De ClimaRad heeft bovendien ingebouwde sensoren voor CO2, luchtvochtigheid en binnen- en buitentemperatuur. De leverancier berekende dat met het systeem een besparing van 15 tot 22 procent op de stookkosten mogelijk is.

ClimaRad B.V., Oldenzaal, (0541) 358 130, www.climarad.com

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.