Keuzevrijheid, ook in renovatie
Je ziet het steeds meer: renovatieprojecten waar bewoners niet alleen mogen meedenken, maar ook zelf keuzes kunnen maken. Ze kunnen min of meer hun eigen woning ontwerpen. En dat gaat verder dan de kleur van de tegels in de badkamer. De renovatie van 54 Vanegwoningen in Ulft is een mooi voorbeeld.
Wie de wijk Bosveld in Ulft nu binnenkomt, vermoedt achter de fraaie gele en bruine gevels geen oude betonskeletten. Die casco’s waren eigenlijk alles wat overeind bleef van de woningen die in zeer slechte staat verkeerden.
Corporatie Wonion is bezig met een grootscheepse opknapbeurt van de Vogelbuurt, waarvan Bosveld deel uitmaakt. Daarbij worden honderden woningen opgeknapt of grondig gerenoveerd, maar ook vindt er sloop en nieuwbouw plaats. Voor dit plan in Bosveld selecteerde de corporatie drie consortia die een plan moesten maken om de 54 woningen te verduurzamen en aantrekkelijker te maken. De grote keuzevrijheid in het ontwerp van Nijhuis Bouw met KAW en enkele adviseurs (samen het consortium Samen1.nl) was voor de bewoners reden om voor dit plan te kiezen. Om een gevarieerder beeld in de wijk te krijgen, zijn behalve de 54 renovatiewoningen blokjes nieuwbouwwoningen toegevoegd op de blinde koppen van de rijtjes.
Keuzevrijheid
Bij de renovatie van de woningen zijn de voor- en achtergevels compleet vervangen. KAW architecten maakte hiervoor een bijzonder ontwerp met grote betonnen kaders die de woningen stevigheid moeten geven en een ‘voorname uitstraling’. Dit geldt vooral voor de voorgevels; de achtergevels zijn wat eenvoudiger uitgevoerd. De voorgevel is voor dit ontwerp verdeeld in vier of zes vakken (afhankelijk van de woningbreedte) van één meter breed. De kaders zijn steeds vier vakken breed, ook bij de woningen van 6 meter breed.
De kaders bestaan uit prefab betonnen afgeschuinde stijlen van twee verdiepingen hoog en een eveneens afgeschuinde betonnen dakrand. De woninghoge stijlen werden vóór de bouwmuren geplaatst en de dakrand ter plaatse van de dakrand. Bij de bredere woningen is de ruimte tussen twee kaders opgevuld met onder andere de nieuwe bergingen.
Per vak van één meter breed waren er diverse opties zoals een hoge of lage borstwering, te openen delen, een Frans balkon of echt balkon. Wel moesten de keuze gemaakt worden met inachtneming van het Bouwbesluit en de architectuur. Elementen op de begane grond dienden bijvoorbeeld altijd een lage borstwering te hebben. En in elke ruimte moest een element met minimaal één te openen geveldeel voorkomen. Een groot aantal opties was gratis (zonder huurverhoging), maar voor bijvoorbeeld een Frans balkon of echt balkon moest extra betaald worden. KAW architecten zat voor de keuzes met alle individuele bewoners aan tafel om hun wensen te inventariseren. Voor elke woning werden de elementen van tevoren samengevoegd tot compleet gevelsluitende elementen.
Duurzaamheid
Naast snelheid van bouwen, speelden energiebesparing en weinig onderhoud bij de samenstelling van de nieuwe gevels een belangrijke rol. De nieuwe gevelelementen zijn opgebouwd uit geïsoleerde houten sandwichelementen. Daarbij is gekozen voor accoya-hout, wat gunstig is voor een lage onderhoudsbegroting. Met het aanbrengen van voldoende isolatie – ook op het platte dak – konden de woningen al snel voldoen aan energielabel B. ‘De gerenoveerde woningen zijn helemaal voorbereid om in de toekomst nog duurzamer te worden. Met een Plug en Play systeem kunnen later zonnepanelen en CO2-gestuurde ventilatie aangebracht worden zonder verdere ingrepen. Zo kan de corporatie de woningen later makkelijk opwaarderen tot energielabel A’, aldus KAW.