Binnenwanden worden buitengevels

Artikel delen

Gegeven: een rijtje van drie kantoorgebouwen van rond 1970. Besloten wordt het middelste kantoorpand te slopen. De kantoorscheidende wanden worden dan ineens buitenwanden, uiteraard niet geïsoleerd. Aanvankelijk niet, maar het nieuwe gevelisolatiesysteem SlimFort van IsoBouw Systems brengt uitkomst.

In de tijd dat de eerste fase van Hoog Catharijne in Utrecht werd gerealiseerd, rond 1970, werden ook de drie kantoorgebouwen aan het Jaarbeursplein gebouwd. Alle drie kantoren – Sypesteyn, Cranenborch en Leeuwesteyn – zijn acht bouwlagen hoog en worden gekenmerkt door gevels met horizontale raamstroken tussen prefab beton gevelelementen. In totaal gaat het om circa 7500 vierkante meter vloeroppervlak.
Het stationsgebied is momenteel één grote bouwput, waarin nieuwbouw en renovatie moeten zorgen voor een compleet nieuw Hoog Catharijne. Alle ontwikkelingen hadden ook gevolgen voor het rijtje van de drie kantoorpanden: het middelste kantoor Cranenborch is door de gemeente gekocht en vervolgens in 2013 gesloopt om ruimte te maken voor de aansluiting van de tram. De oude binnengevels zijn tijdelijk afgedekt, maar dat kon natuurlijk geen blijvende oplossing zijn.

Geïsoleerde gevels
In het gebouw Sypesteyn, met een oppervlakte van 2241 vierkante meter, zitten inmiddels de bouwteams van OV-terminal, Randstadspoor en Doorstroomstation Utrecht. Leeuwesteyn, het meest zuidelijke gebouw, zal mogelijk worden geüpgraded tot World Trade Centre.
De gevels van gebouw Sypesteyn en Leeuwesteyn zijn voorzien van het nieuwe gevelsysteem SlimFort van IsoBouw. Dit betekent niet alleen het aanbrengen van isolatie, maar ook van een esthetische beplating, in dit geval Eternit gevelbekleding.
Het innovatieve van deze isolatieoplossing zit in de toepassing van geïntegreerde metalen beugels in de SlimFort platen. Deze beugels worden gebruikt voor het bevestigen van de isolatieplaten én het regelwerk. De oorspronkelijke wanden staan behoorlijk uit het lood en kunnen eenvoudig met het gevelisolatiesysteem worden gecorrigeerd. Dankzij de beugels ontstaat er een doorlopende isolatielaag zonder onderbrekingen met houten regels. Voor de gevels zijn isolatieplaten toegepast van 600 x 1200 mm (b x l, standaardmaten) en een dikte van 130 mm, wat resulteert in een Rc-waarde van 3,5 m2K/W.
Essentieel voor een duurzame gevelconstructie is een goede ventilatie achter de gevelbekleding. Bij andere systemen soms lastig en omslachtig te realiseren, maar bij dit isolatiesysteem is de ventilatieruimte min of meer ‘ingebakken’ in het systeem.
De uitwerking van het systeem met een doorlopende isolatielaag zorgt ervoor dat er geen koudebruggen zijn. Rondom zijn de platen voorzien van messing/groef klikverbindingen die goede onderlinge aansluitingen bieden en het plaatsen sterk vereenvoudigen. Bij het systeem is folie overbodig. De combinatie van EPS-isolatie met metalen bevestigers zorgt er bovendien voor dat SlimFort de beste milieuprestaties levert ten opzichte van alternatieve producten en daarom als enige het DUBOkeur-merk heeft.

Snelheid van werken
De geïntegreerde metalen beugels zorgen niet alleen voor een eenvoudige bevestiging, maar maken ook een zeer snelle plaatsing van de isolatieplaten mogelijk. Hetzelfde geldt voor het stelwerk.
Voor de gevels, met een oppervlak van circa 1000 m2, geldt dat het isolatiesysteem in recordtempo kon worden aangebracht. Daarbij moest ook nog de oude, tijdelijke gevelbekleding worden verwijderd
Hans de Bruin, uitvoerder bij OkmaBouw uit Workum, het bedrijf dat de gevelisolatie aanbrengt: ‘We hadden al een keer eerder een proef uitgevoerd met dit systeem, bij een aanbouw voor een woning. Maar eigenlijk was die gevel te klein om de voordelen van het systeem goed te benutten. Bij deze grote gevels in Utrecht werkt het heel goed, daarbij hebben we met twee tot vier man gewerkt. Het grote voordeel is dat je met de isolatieplaten en de horizontale regels een prima vlakke ondergrond hebt voor de gevelbekleding. Met de verticale regels erop is het eenvoudig een kwestie van vastschroeven van de bekleding.’

Meer informatie: www.isobouw.nl