Van drijvend naar onderheid

Artikel delen

Een particuliere ‘drijvende’ woning aan de Nieuwkoopse Plassen in Noorden in Zuid-Holland is onlangs gerenoveerd tot een onderheide woning. De uitdaging zat in het bouwen op zudde, een laag van plantenresten en boomwortels in het water.

Door het sterk wisselen van de grondwaterstand, zou de woning een aantal centimeter kunnen stijgen ten opzichte van de naastgelegen woning. Mede hierdoor was deze woning toe aan een opknapbeurt waarbij de bewoner de wens had om duurzaam te renoveren. Om hieraan te voldoen en als proef op de som koos de aannemer voor het duurzame Xella Ytong Energyplus blok. Het lichte en eenvoudig hanteerbare innovatieve cellenbetonblok voor dragende wanden en gevels bleek uitermate geschikt om te bouwen op drassige ondergrond. Doordat een grondlaag van zudde niet draagkrachtig is, moet worden voorkomen dat het toegepaste bouwmateriaal voor de renovatie wegzakt. Bovendien kon er op de bouwlocatie geen zwaar materieel worden gebruikt.
De cellenbetonblokken dragen ook bij aan het zoveel mogelijk beperken van warmteverlies; de Rc-waarde van de gerenoveerde woning is verbeterd van circa 2 m2K/W naar 6,5 m2K/W. Voor de renovatie is de bovenbouw van de woning verwijderd: de onderbouw, oftewel het betonnen casco, lag drijvend in het water. Om te voorkomen dat de woning na renovatie opnieuw gaat verplaatsen, is er om het bestaande betonnen casco een nieuwe staalconstructie gerealiseerd. Daarbij is de woning gefixeerd met heipalen, zodat deze niet meer kan bewegen.