Innovatieve gebruiksklare badkamers in herbestemming

Artikel delen

Compleet geprefabriceerde badkamers die toch door de voordeur en andere deuren kunnen? In een kantoorpand in Almere werden 28 S-pod® badkamers ingebouwd voor de herbestemming naar zelfstandige studio’s.

Nieuwe badkamers maken in een herbestemmingsproject is vaak een behoorlijke opgave. Niet alleen vanwege alle leidingen die een plek moeten krijgen, maar ook vanwege alle verschillende disciplines die bij een badkamer betrokken zijn. Kortom: een behoorlijk arbeidsintensieve klus. Compleet geprefabriceerde badkamers leveren echter problemen op vanwege hun grootte. Maar het kan ook anders.

In Almere is een kantoorpand van vier verdieping aan de Schoutstraat deels herbestemd voor 28 zelfstandige studio’s. Deze liggen op de eerste en derde verdieping; op de begane grond is (nog steeds) een makelaar gevestigd en op de tweede verdieping huizen een tandtechnicus en kaakchirurg. Deze huurders dienden tijdens de verbouwing zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden te ondervinden.

Innovatieve techniek

S-pod Benelux ontwikkelde de S-pod® gebruiksklare badkamer, speciaal voor plaatsing in bestaande gebouwen. Deze badkamer bestaat uit een vloer, wanden en plafond, een volledig afgewerkte deur met kozijn, alle leidingen – zowel voor water, elektra als ventilatie – én alle badkamer sanitair en accessoires.
De speciale ‘truc’ is dat de badkamers weliswaar compleet geprefabriceerd worden aangeleverd, maar in delen uit elkaar te halen zijn. Dit gebeurt veelal ‘op de stoep’ voor de voor- of achterdeur. Het losse plafond, de wanden en de vloer worden vervolgens door de deur (minimaal 60 cm breed) of kozijn naar binnen gebracht. Transport naar bovenverdiepingen – via trappen of lift – is geen probleem vanwege de relatief kleine afmetingen én het lichte gewicht van de verschillende onderdelen. Op de plaats van bestemming wordt de badkamer vervolgens, inclusief de benodigde waterkeringen, weer gemonteerd. Veelal is ongeveer 6 uur nodig om de badkamer in delen te demonteren, te monteren en aan te sluiten.
De verschillende onderdelen zijn gemaakt van glasvezel versterkt kunststof composiet en voorzien van een gelcoat. De panelen worde3n voorzien van waterkeringen en vervolgens aan de buitenzijde met bouten en moeren aan elkaar bevestigd. Er zijn dus geen cementachtige voegen of kitnaden die vies kunnen worden, omdat deze materialen simpelweg niet worden gebruikt.

Herbestemmingsprojecten
In het kantoorgebouw in Almere is het type Clerane toegepast, een product dat al vele jaren succesvol voor dit doel wordt ingezet. Daarnaast werd in Almere ook de ombouw en de keukenopstelling door S-pod geleverd en geplaatst.
In de regel plaats S-pod de badkamers zelf, maar inbouw door een installatiebedrijf is ook mogelijk. Harrie van Leeuwen, directeur van S-pod: ‘Vooral als de badkamer in één keer naar binnen kan is het goed mogelijk dat deze door de installateur van de aannemer geplaatst en aangesloten wordt. Bij plaatsing in delen doen we dit liever zelf. Dan hebben we meteen de zekerheid dat het goed zit. We geven dan ook standaard vijf jaar garantie op de waterdichtheid van de badkamer.’

De badkamer kan direct op de betonnen of houten vloer geplaatst worden. Een aantal modellen hebben stelpootjes voor de juiste plaatsing. De badkamers zijn namelijk leverbaar in meer dan 20 verschillende modellen die variëren in grootte van 1,3 tot 5 m2. Daarmee variëren ook de buitenmaten van de badkamers én het aantal delen. Het type Clerane dat in Almere is toegepast, heeft buitenmaten van 160 x 161 centimeter en is opgebouwd uit zeven delen. Deze badkamer is compleet ingericht (en dus gebruiksklaar) met onder andere een hangtoilet met toiletbril, wastafel, douchehoek met (thermostatische) mengkraan, opbergruimte voor shampoo, een spiegel, halogeen verlichting, RVS deurbeslag en een douchegordijn.

Meer informatie: S-pod Benelux, www.s-pod.nl