Werkloze jongeren grijpen kansen

Artikel delen

Jongeren die in een betaalde baan hun eigen wijk opknappen en meteen doorgroeien tot vakschilder. Dat is de essentie van het nieuwe initiatief Vakbroeders waarin een onderwijsinstelling, woningcorporatie, onderhoudsbedrijf en personele dienstverlener de handen ineen slaan.
 
Mede-initiatiefnemer en ondernemer Arjen Bos: ‘In ons land zitten jongeren op de bank, terwijl in de schildersbranche een dreigend tekort is aan goede vakmensen. Als je weet dat een kwart van de schilders ouder is dan 55 jaar, dan kun je je voorstellen wat dat betekent voor het vakmanschap.’ Onlangs ging het eerste project Vakbroeders van start in Rotterdam.
In de wijk De Wielewaal verzorgen werkloze jongeren in samenwerking met de professionals van onderhoudsbedrijf Kloet een schilderbeurt aan 540 woningen. De jongeren worden begeleid door ervaren leermeesters. Van hen leren zij het vakmanschap. Daarnaast worden ze ondersteund door een jobcoach. Eén dag per week gaan de jongeren naar het Albeda College voor de theorie. Na dit traject succesvol te hebben afgerond, ontvangen de jongeren een erkend vakdiploma. De combinatie onderwijs, leermeesterschap, werken in de eigen wijk en jobcoaching in een betaalde baan maakt het project onderscheidend.