Uniek systeem voorkomt vochtproblemen onder tegels op buitengevels

Artikel delen

Woningbouwcorporatie Vestia zocht een oplossing voor het opnieuw betegelen van buitengevels van vijf flats in Naaldwijk. Drie leveranciers ontwikkelden gezamenlijk een systeem dat voor de eerste keer is toegepast in Nederland op deze schaal. Met een speciale uitvlakmortel, tegellijm en voegmortel in combinatie met ventilatiematten is een oplossing gevonden voor problemen op het gebied van isolatie en vochtbelasting.
 
Gutjahr, PCI en Agrob Buchtal hadden eerder samengewerkt, met als resultaat een vochtregulerend systeem dat in Duitsland al veelvuldig wordt gebruikt. Aangezien Schalkwijk Tegels en Natuursteen hiermee ervaring had, ging dit bedrijf in overleg met de verschillende partijen waarna werd besloten het systeem in Naaldwijk toe te passen op de buitengevels van vijf flats met een oppervlak van totaal 480 m². PCI Fassadenkleber, Fassadenspachtel en Fassadenfug en ventilerings- en ontkoppelingssysteem CeraVent van Gutjahr vormden de basis voor het tegelwerk. De Gutjahr-matten werden gelijmd en vervolgens met pluggen in de ondergrond verankerd. Nadat een spachtellaag was aangebracht, kon daarover worden getegeld. Deze geïsoleerde tegelafwerking is mooi, slijtvast en kan eenvoudig worden schoon gehouden. De werkzaamheden zijn in de loop van 2014 gestart en worden in februari 2015 afgerond.
 
BASF Nederland B.V. Construction Chemicals: hal 7, standnummer E067