Verticale sloppenwijk met wolkenkrabber van containers

Artikel delenArchitectenbureau CRG Architects heeft een concept onthuld van twee wolkenkrabbers die opgebouwd zijn uit felgekleurde containerwoningen. Het bijzondere ontwerp dient als huisvestingsoplossing voor een sloppenwijk in Mumbai, India.

‘In 2030 zullen 6 van iedere 10 mensen in de wereld in stedelijk gebied wonen. Meer dan 90% van deze groei zal plaatsvinden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Cariben’, aldus Carlos Gomez van CRG Architects in Stedebouw & Architectuur. Om het gebrek aan huisvesting in derdewereldlanden op te vangen, ontwikkelde het bureau de Container Skyscraper.
Het idee is om gerecyclede zeecontainers op elkaar te stapelen om veel en goedkope huizen op een klein oppervlak in het stedelijk gebied te realiseren. De stalen containers worden cilindrisch opgestapeld waardoor de hoeken overlappen. Het gaat om twee torens van 400 en 200 meter die volgens het architectenbureau voor maar één derde van de constructiekosten voor hetzelfde aantal standaardhuizen gebouwd kan worden.
‘Het maximum aantal containers dat op elkaar gestapeld kan worden, is negen’, aldus Gomez. ‘Om deze hoogte te bereiken, hebben we een fundering nodig om de containers te ondersteunen.’ De toren heeft dan ook een betonnen structuur ter versteviging.
 
Voorzieningen
De containers moeten zo worden gedraaid dat de toren van binnen hol is. Ook zorgt dit ervoor dat de ramen van de woningen niet op de buren uitkijken, maar op de stad. Er worden verschillende containers gemaakt, variërend van studiogrootte tot driekamerappartement, die uiteindelijk 5.000 mensen moeten gaan huisvesten.
Overige containers in de structuur zouden verticaal geplaatst worden om ruimte te bieden aan een lift, verticale tuinen, recreatieruimtes, winkels en andere voorzieningen. Bekabeling en rioleringssystemen zouden tussen de gaten van de structuur gemonteerd kunnen worden.
Iedere zijde van de toren moet een andere kleur krijgen, met iedere kleur als representatie van het verschil in temperatuur. Zo worden de rode containers aan het zuiden geplaatst, de blauwe aan het noorden en zowel groen als geel respectievelijk aan de oost- en westzijdes om de transitie van temperatuur te tonen.
Het ontwerp is momenteel puur conceptueel, zo geeft Gomez aan, en is gemaakt naar aanleiding van een internationale competitie waarin het gebruik van containers een vereiste was. Desondanks is CRG Architects in gesprek met verschillende organisaties om het ontwerp realiseerbaar te maken.