Plan aanpak steenfabriek wint

Artikel delen

Het ontwerpteam H+A+P heeft de provinciale prijsvraag Ruimte voor Ruimdenkers
gewonnen. De kans dat het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd is groot, meent Gideon Peele die samen met Sem Holweg en Pebbles Ammerlaan het team vormt.

 
Het team won de prijsvraag van de provincie Overijsel met het plan om van de monumentale resten van een oude steenfabriek aan de IJssel een natuurbegraafplaats te maken. De gemeente Olst-Wijhe en gebiedseigenaar Staatsbosbeheer zijn enthousiast over het plan voor Fortmond. Staatsbosbeheer was op zoek naar een passende invulling van het gebied die recht doet aan de kwaliteiten van het gebied en de steenovens en schoorsteen met een rijksmonumentale status.
De jury oordeelde dat ‘hoewel natuurbegraven op meer plekken in Nederland wordt gerealiseerd, is de combinatie van natuurbegraven met een bestaand en leegstaand fabrieksgebouw uniek. De kracht van dit plan zit in de respectvolle en precieze koppeling tussen ecologie, economie en cultuur(historie).’ De twee architecten en ruimtelijk ontwerper verrasten zowel de provincie als Staatsbosbeheer met een oplossing waar zij zelf niet aan hadden gedacht. De fabrieksgebouwen – een Rijksmonument – en het beschermde natuurgebied aan de IJssel kunnen met minimale aanpassingen een nieuwe functie krijgen, waarmee de natuur- en cultuurwaarden worden versterkt en de eigenaar bovendien inkomsten kan halen uit het gebied dat tot nog toe alleen maar geld kostte.
Aan de prijsvraag was een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. Dat gaan de winnaars gebruiken om het plan verder uit te werken. Op de prijsvraag kwamen 86 inzendingen binnen.
(Bron: De Erfgoedstem)