Klimaatconcept met zo min mogelijk gebruik van techniek

Artikel delen

Knauf introduceert BoWall Flow. Dit klimaatconcept ventileert ruimtes, maar maakt zo min mogelijk gebruik van techniek. Hierdoor kan een beter binnenklimaat gecreëerd worden tegen lagere investerings-, energie-, onderhoudskosten.
 
BoWall Flow is een wandconcept dat is ontwikkeld vanuit de vraag hoe het binnenklimaat van scholen kan worden verbeterd, tegen zo laag mogelijke kosten.
BoWall Flow is vooral bedoeld als gangwand in scholen. Het klimaatconcept voorziet ruimtes als het klaslokaal en de gang beide van verse lucht zonder extra ventilatielucht en energie, met behoud van de gewenste luchtkwaliteit. Daarbij blijft de akoestische scheiding tussen de ruimtes behouden. BoWall Flow bestaat uit het BoWall Base-systeem B75-128-S12 in een dubbelskeletwand met enkele Knauf Diamond Board beplating. In combinatie met een innovatief CO2 gestuurd ventilatiesysteem wordt schone voorverwarmde lucht via de wand het lokaal ingezogen. Door toepassing van het wandsysteem is er in de lokalen geen enkel luchtcomponent meer nodig. Dit biedt veel flexibiliteit en maakt het systeem ongevoelig voor storingen.
De gebruikte lucht wordt door de verse lucht verdrongen en verlaat het lokaal via het systeemplafond. Zo wordt een comfortabele en efficiënte luchtverversing gecreëerd. Het voordeel is dat de verse lucht zich niet vermengt met de gebruikte lucht. Met BoWall Flow is de lucht dus altijd vers. Uit berekeningen van bbn adviseurs blijkt dat met BoWall Flow klasse A (conform Programma van Eisen Frisse Scholen) behaald kan worden, terwijl energie en onderhoudskosten halveren. Dit maakt het concept ook nog eens duurzaam. BoWall Flow ondersteunt het natuurlijke gedrag en werkt optimaal samen met spuiventilatie.
 
Knauf B.V., Utrecht, (030) 247 33 11, www.knauf.nl