Daglicht heeft nog niet de rol die het verdient

Artikel delen

Bij renovatie wordt nog te weinig gelet op de rol van daglichtoplossingen. ‘Opdrachtgevers, architecten en uitvoerders zijn nog te voorzichtig om een pand echt goed aan te pakken zodat daglicht de rol krijgt die het verdient. Met alle voordelen van dien.’

Lars Courage is voorzitter van de stichting Living Daylights. Zijn stichting promoot optimale toepassing van daglicht bij het ontwerpen van gebouwen. ‘Wij zien dat daglicht nog onvoldoende wordt gebruikt in de ontwerpfase van gebouwen. Eigenlijk zouden architecten daglicht centraal moeten stellen en vanuit daar gaan ontwerpen’, vindt Courage. In de renovatiesector is het eigenlijk van hetzelfde laken een pak, vindt hij op basis van zijn ervaring. ‘Men is nog te bang om daglicht toe te laten. Zeker daar waar het renovatie van oudere panden betreft. Bij de bouw daarvan is daglicht niet centraal gesteld. Als je dan gaat renoveren in de oude stijl, zal daglicht ook niet mooi uit de verf komen. Zelf zijn we nu bezig met de renovatie van een oude kerk. Daar hebben we openingen in het dak gemaakt. Dat is nieuw, modern, maar geeft een prachtig effect. Waar ik voor wil pleiten is dat uitvoerders en opdrachtgevers daglicht meer centraal moeten stellen als ze besluiten tot een renovatie.’

Voordelen
Stichting Living Daylights probeert via allerlei manieren de discussie aan te zwengelen over daglichtoplossingen in de bouw. ‘Via fora, lezingen, discussies, noem maar op. Op die manier hopen we een soort mentaliteitsomslag te realiseren bij de betrokken partijen in de bouw.’ En dat zou bovendien voordeel opleveren voor de bewoners van gebouwen die met daglicht als uitgangspunt worden gerenoveerd. ‘Daglicht heeft verschillende voordelen’, zegt Courage. ‘Daglicht draagt positief bij aan de productiviteit, vermindering in ziekteverzuim en leerprestaties. Daglicht zorgt voor de aanmaak van een stof in ons lichaam waardoor we alerter worden. In kunstmatig licht zijn die elementen niet aanwezig, waardoor we slaperiger worden. Verder is daglicht een kosteneffectief middel om energieverbruik te verminderen. Een vierkante meter glas in het dak levert net zo veel licht als drie vierkante meter glas in een gevel. De dynamiek van daglicht heeft bovendien een verregaande wisselwerking met de zintuigen van de mens.’

Omslag
Kijkende naar de markt, ziet Courage een rol weggelegd voor het zogenaamde Power Window. ‘Dit raam heeft de Daglicht Innovatie Award gewonnen. Het betreft een raam dat tegelijkertijd fungeert als energie-opwekker. Het probleem is echter dat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat. Er wordt met argusogen naar gekeken door de glasindustrie, die nogal conservatief is en op die manier noviteiten soms helaas de kop indrukt voordat ze op grotere schaal kunnen worden ingezet. En dat is zonde.’ Een mentaliteitsomslag bij de architect, opdrachtgever en bouwer is dus ook bij de industrie nodig, aldus Courage. ‘Tijd en volharding zijn daarbij onontbeerlijk.’