Opnieuw: geen vergunning schilderbeurt

Artikel delen

Inwoners van Winschoten en commissie Groningen van Erfgoedvereniging Heemschut zijn geschokt door de schilderbeurt die de twee kunststenen kariatiden en andere elementen van het pand Kok in Winschoten onlangs hebben ondergaan.
 
Het pand Kok, gebouwd in 1897, is één van de fraaiste voorbeelden van de laatnegentiende-eeuwse eclectische stijl uit de provincie Groningen en heeft de status van rijksmonument. De twee bijzonder verfijnde zuilen onder de erker, in de vorm van vrouwenfiguren, zijn in neoclassicistische stijl uitgevoerd in kunststeen.

De schilderbeurt, waarvoor geen vergunning is aangevraagd bij de gemeente Oldambt, doet bijzonder veel afbreuk aan de uitstraling van het pand. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is niet ingelicht. Het pand is eind jaren negentig na aandringen van o.a. de Bond Heemschut met grote zorg gerestaureerd. Woningbouwvereniging Acantus, eigenaar van het pand aan de Blijhamsterstraat, heeft in 1999 zelfs een boek uitgegeven over de geschiedenis en restauratie van het complex met de titel 'Als karyatiden konden vertellen'. Met deze actie heeft de provincie Groningen nu ook een affaire waarbij een monument mogelijk onherstelbaar is beschadigd door een schilderbeurt. Vorig jaar gebeurde met het consulaat van Angola in Rotterdam iets dergelijks. Verwijdering van de verf van de kunststeen kan gemakkelijk tot beschadiging van de ornamenten leiden.

Het is nog niet duidelijk hoe dit kon gebeuren. Heemschut heeft het voorval bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de afdeling monumenten van de gemeente Oldambt aangekaart en hoopt op een krachtige reactie. Heemschut vindt het in het algemeen belangrijk dat bij dit soort werkzaamheden een restauratieschilder betrokken is. Dan had de schade aan het rijksmonument wellicht voorkomen kunnen worden.

(bron: Erfgoedvereniging Heemschut)