Nieuwe gevel bij renovatie Helicon

Artikel delen

Het Rotterdamse architectenbureau SP Architecten koos bij de renovatie van het Helicon VMBO Den Bosch voor het gevelsysteem QuadroClad® 300 van Hunter Douglas. Met QC300 kon de architect namelijk de illusie realiseren van bamboestengels die in de hoogte groeien.
 
‘Dit ontwerp sluit naadloos aan op de identiteit van Helicon VMBO, een agrarische onderwijsinstelling’, zegt David Vos van SP Architecten. ‘Het voordeel van QC300 is het materiaal: aluminium. Hiermee kan Hunter Douglas gevelpanelen in een trapeziumvorm ontwikkelen: met deze vorm zo creëren we een abstract beeld van de bamboestengels. Daarnaast is het mogelijk om verdiepingshoge panelen van maar liefst 3500 mm te leveren. Dit is uitzonderlijk. Dankzij deze afmeting waren we in staat een strakke gevel zonder storende naden te ontwerpen.’
 
Hunter Douglas leverde voor de renovatie van Helicon VMBO Den Bosch 1050 vierkante meter aan gevelbekleding. In de keuze van SP Architecten voor QuadroClad® 300 zijn twee redenen doorslaggevend. Ten eerste is het mogelijk om de panelen in de gewenste vorm, in dit geval een trapezium, te ontwikkelen. Deze vorm is essentieel in het ontwerp van bamboestengels. Ten tweede kan de architect met QC300 extreem grote oppervlakken creëren zonder onderbrekingen. De gevelpanelen bij Helicon VMBO Den Bosch zijn maximaal 3500 mm hoog.
De panelen van QC300 zijn opgebouwd uit een binnenste laag aluminium, een honingraatstructuur en een buitenste laag aluminium met randextrusie om regen af te voeren. De panelen kunnen eenvoudig bevestigd worden, wat scheelt in arbeidstijd en -kosten.