Balengebouw in gebruik

Artikel delen

Het Balengebouw in Enschede stond na een grootschalige renovatie lange tijd leeg. De aankoop in 2007 en de renovatie moesten leiden tot de realisatie van het Jan Cremermuseum. Dit bleek echter financieel niet haalbaar. Nu is het gebouw beschikbaar als kantoorverzamelgebouw voor creatieve en innovatieve bedrijven.
 
Het Balengebouw in Enschede uit 1907 is één van de gebouwen die zwaar beschadigd raakte bij de vuurwerkramp in 2000. In 2007 vatte de gemeente Enschede het plan op om er een museum in onder te brengen ter ere van schrijver-kunstenaar Jan Cremer. Een grondige verbouwing volgde, waarbij het gebouw onder meer 2,5 meter werd gelift (aanleiding voor een artikel in RenovatieTotaal in juni 2013). Het gebouw kreeg bovendien een nieuwe aanbouw met bijzondere prefab betonnen gevelelementen: in dezelfde bruinrode kleur als het bestaande metselwerk en met een reliëf van de beroemde foto op het omslag van het boek ; Ik, Jan Cremer’.
In 2015 kocht Maatschap Tromplaan (Huub Punte en John Landewé) het pand van woningcorporatie De Woonplaats. Een nieuwe bestemming zou aanvankelijk zowel grote lofts als kantoorruimte kunnen zijn.
In januari 2017 trokken de medewerkers van architectenbureau Leijh, Kappelhoff, Seckel, Van den Dobbelsteen, kortweg Lksvdd, in de tweede en derde verdieping van het iconische gebouw in Roombeek. Behalve de inbreng van installaties hoefde er niet veel aan het gebouw te worden aangepast. De typische sfeer met opgevulde gaten, het ruwe metselwerk en de metalen steunen en balken blijven omdat het een ‘gebouw is met een verhaal’, aldus Van den Dobbelsteen. Ook een uitzendbureau en De Twentsche Courant Tubantia verhuizen dit jaar waarschijnlijk nog naar het gebouw.