Boek: Post war Reconstruction the Netherlands 1945-1965

Artikel delen

Europa kwam zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog. Nederland pakte, ondanks de omvang, de armoede en aanzienlijke oorlogsschade,
de wederopbouw voortvarend op. Gebombardeerde steden en dorpen herrezen uit het puin en dankzij centrale sturing werd Nederland opnieuw ingericht.

 
Het gevoel van optimisme leidde tot een verrassend grote diversiteit in architectuur, stedenbouw en landschapsinrichting. De toepassing van nieuwe technieken en materialen leidde tot bijzondere experimenten. Bovendien werden veel bouwwerken voorzien van monumentale kunst, waarbij architecten en kunstenaars nauw samenwerkten. De wederopbouw van Nederland in de jaren 1945-1965 was een prestatie van formaat.
De publicatie Post-War Reconstruction the Netherlands 1945-1965 – The Future of a Bright and Brutal Heritage toont een overzicht van de bouwwerken van het herrijzende Nederland en gaat in op de betekenis van het erfgoed van de Wederopbouw voor de actuele opgave van transformatie en herbestemming. Het gaat op schaalniveau (landschap, stad, wijk en kunst in de wijk) in op de vraag hoe Nederland omgaat met zijn erfgoed uit de wederopbouw periode.
Meer informatie: Post war Reconstruction the Netherlands 1945-1965 The Future of a Bright and Brutal Heritage, ISBN 978-94-6208-279-3, januari 2017, Anita Blom, Simone Vermaat en Ben de Vries (red.), design: Beukers Scholma, Engels, nai010 Uitgevers in samenwerking met: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Meer informatie of bestellen: nai010 Uitgevers, www.nai010.nl