Concentrische afvoer in strijd tegen koolmonoxide

Artikel delen

De Vereniging van Nederlandse Fabrieken van Gasafvoerleidingsystemen Rogafa, de branchevereniging voor fabrikanten van rookgasafvoersystemen, pleit voor concentrische afvoeren. Het voornaamste verschil tussen een parallelle en concentrische afvoer is dat laatstgenoemde een pijp-in-pijp-constructie is, die een veiligheidsvangnet kan vormen. Bij lekkage van de binnenbuis komen de rookgassen niet in de open lucht, maar direct in de luchttoevoer van de ketel. Deze springt hierdoor op storing waardoor de kans op koolmonoxidevergiftiging wordt verkleind. Dit maakt een dergelijk systeem ‘failsafe’, een belangrijke aanbeveling van de Onderzoeksraad aan de industrie. In de praktijk is concentrisch bij renovatie misschien niet overal haalbaar. Parallel is uiteraard, mits uitgevoerd volgens montagevoorschriften, een prima veilige oplossing. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, werkt Feenstra vanaf 1 januari 2017 standaard met de concentrische rookgasafvoer. Ernie van Dalen, operationeel directeur van Feenstra: ‘De veiligheid van de bewoners staat bij ons altijd voorop. Dankzij deze innovatie kunnen we levens redden bij een lekkage van rookgassen met koolmonoxide. Het tweepijpssysteem werd vooral geïnstalleerd omdat de techniek en de markt nog niet gereed waren voor een volledige uitrol van de concentrische rookgasafvoer. Inmiddels is dat niet meer het geval. Dankzij alle innovaties aan het systeem en een onderzoek dat Feenstra samen met de fabrikant Burgerhout heeft uitgevoerd, is de pijp-in-pijpconstructie nu net zo duur als de traditionele systemen.’

Informatie: www.rogafa.nl en www.feenstra.com