Verwerkers en eindgebruikers profiteren van isolatie-innovaties

Artikel delen

Knauf biedt isolatie voor hele gebouwschil

Heel Holland isoleert. Met dank aan overheidssubsidies, maar ook dankzij het besef dat investeringen zich snel terugbetalen. De eerste stap in de Trias Energetica is energiebeperking. Isolatie van dak, spouwmuur en kruipruimte zorgen gezamenlijk voor tientallen procenten besparing op energieverbruik en -kosten. Het kan vandaag de dag met duurzame isolatiesystemen met hoge thermische prestaties voor de eindgebruiker én met praktisch toepasbare en veilige producten voor de verwerker. “Knauf Insulation zorgt voor omgevingen waar het prettig wonen en werken is. En wij zorgen met innovatieve oplossingen dat verwerkers geen huidirritatie ervaren, eenvoudig het materiaal kunnen dragen en sneller kunnen werken, ook als men alleen werkt,” aldus Stijn Thielen, marketing manager van Knauf Insulation.
 
Dat dit dubbele uitgangspunt van enerzijds een hoogwaardig thermisch product en anderzijds een makkelijk verwerkbaar product aanslaat, blijkt wel uit de succesvolle introductie vorig jaar van de Mineral Wool 35. “Dit buigstijve isolatiemateriaal voor isolatie van plafonds en scheidingswanden is ontwikkeld met input van verwerkers. Zij vonden isoleren maar een ‘rotklusje’. Materiaal kriebelt, het werkt vaak onhandig en je moet platen en rollen vaak met twee man aanbrengen. Op basis van hun wensen heeft Knauf Insulation gekeken naar welke eigenschappen het materiaal moet hebben om het werk plezieriger te maken. Daaruit kwam als product de minerale wol met natuurlijk bindmiddel naar voren. Zonder chemicaliën zoals formaldehyde. In geval van MW35 als lichtgewicht platen die je eenvoudig kunt aanbrengen. De innovatie is een groot succes. De MW 35 heeft in de GfK Builders Merchants cijfers over 2016 de nummer 1 positie gehaald van de top 25 hitlist.”
 
Hellend dak
Niet verwonderlijk dat inmiddels is voortgeborduurd op dit succes met een tweelingzusje voor toepassing als na-isolatie van hellende daken: de MW 34 Alu Plus. “Het product komt binnenkort op de markt. Wij zitten momenteel volop in de productiefase en willen voldoende voorraad bij de bouwmaterialenhandel hebben liggen, omdat wij verwachten dat dit product eveneens een groot succes wordt. MW 34 Alu Plus is speciaal ontwikkeld voor toepassing in hellende daken en houten vloeren, vooral bij renovatie. Dan wil je een materiaal dat zich makkelijk – ook boven je hoofd – laat verwerken. Door de dampremmende PET/PE Alu bekleding aan één kant is het een buigvast materiaal dat je direct klemmend tussen de houten balken of achter de metalen staanders kunt plaatsen. Het fixeren gaat veel sneller; wij zien een tijdwinst van 20% ten opzichte van andere dakisolatiesystemen. Bovendien is de PET/PE Alu bekleding zo sterk dat het materiaal tijdens transport of aanbrengen niet wordt beschadigd. En het product heeft alle gunstige eigenschappen van tweelingzus MW35: een opbouw uit hoogwaardige minerale vezels die specifiek zijn geselecteerd op hun stevigheid, natuurlijk bindmiddel, stofarm en geurloos, hand- en huidvriendelijk, door één persoon te handelen en eenvoudig op maat te snijden met een stanley- of isolatiemes.”
 
Thielen wijst naast de verwerkersvoordelen ook op de thermische prestaties. “De innovatieve MW34 Alu Plus is minstens zo goed als gangbare oplossingen voor dakisolatie. Je creëert door de vezelstructuur perfecte aansluitingen waardoor thermische lekken
en ongewenste luchtstromen worden voorkomen. We hebben een bijpassende tape (RT Alu Plus XL tape) voor een volledig luchtdichte en dampremmende laag.”

Spouwmuren
Productmanager Danny Wilting wijst op de sterke drie-eenheid van oplossingen voor isolatie van kruipruimte, spouwmuur en hellend dak. “Het is extra aantrekkelijk voor eigenaren om bestaande woningen en gebouwen te isoleren; de overheid wijst in een campagne ook op de voordelen voor milieu én eigen portemonnee. Naar schatting zijn er nog zeker 1,5 miljoen woningen gebouwd tussen 1930 en 1975 met ongeïsoleerde spouwmuren. Er is een enorm potentieel aan te isoleren woningvoorraad en daarom blijft Knauf Insulation producten verbeteren. Veertig jaar geleden werd spouwmuurisolatie gedaan met stukjes restproduct en werd er minder gekeken naar zaken als gelijkmatige vulling en vochttransport/vochtbestendigheid. Sinds 15 jaar hebben wij de oplossing SUPAFIL inblaaswol voor het na-isoleren van spouwmuren. De minerale wol zakt niet in en wordt goed verdeeld in de spouw. Het materiaal is waterafstotend, neemt geen vocht op en is niet-capillair. De thermische prestaties en binnenluchtkwaliteit zijn gewaarborgd doordat de inblaaswol bestaat uit 80% gerecycled glas, zonder chemische bindmiddelen. Daarbij vormt het materiaal geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën en is het volledig reukloos en onbrandbaar.” In Engeland zijn inmiddels al ruim 3 miljoen woningen met Supafil geïsoleerd, in Nederland zo’n 200.000. Knauf ziet dat de bewoners tot 25% energie gaan besparen alleen al door de spouwmuren te isoleren. Binnen 2 tot 4 jaar kan men de investering dan ook terugverdienen. Er wordt gewerkt met gecertificeerde partijen om te zorgen dat een goed product ook goed wordt aangebracht.
 
Kruipruimte
Als derde in de reeks oplossingen voor dak, gevel en kruipruimte wijst Wilting op JetSpray, een systeem dat wordt aangebracht tegen de onderzijde van vloeren van kruipruimtes. Het is door de spray-vorm eenvoudig aan te brengen. Ook hier dus oog voor de verwerker. Met dit unieke en duurzame isolatiesysteem worden hoge thermische prestaties gerealiseerd. “Onze insteek is wederom een veilig, gezond en comfortabel middel. Het isolatiemateriaal bestaat uit circa 80% gerecycled glas en bevat geen chemische bindmiddelen, waardoor er geen schadelijke gassen vrijkomen. Dankzij de toepassing van een organisch bindmiddel hoeft de gebruiker tijdens het aanbrengen van JetSpray het pand niet te verlaten en is een goede binnenluchtkwaliteit gewaarborgd.”
 
Met MW 34 Alu Plus, SUPAFIL en JetSpray biedt Knauf Insulation isolatieoplossingen voor de hele gebouwschil.   
Informatie: www.knaufinsulation.nl.