Lager risico, hoger comfort
MiniContainment asbestsanering
Asbestsanering met minimale overlast. Dat is het geval in Groningen waar BAM Wonen Renovatie Concepten voor woningstichting Nijestee 56 woningen vernieuwt en energetisch verbetert van D naar A label. In deze woningen uit de jaren zestig zijn op veel plekken asbesthoudende producten toegepast, zoals dertien asbesthoudende sandwich gevelpanelen per woning. Door de keuze van asbestspecialist Man&Mach voor de nieuwe toepassing MiniContainment kunnen al deze panelen in slechts één dag worden vervangen. Zonder dat de hele woning leeg hoeft, want een minimale werkruimte volstaat. En de risico’s worden beheerst: belangrijk voor opdrachtgever, bewoners, bouwer en saneerder.
In bewoonde staat brengt BAM de woningen op een hoger plan: een nieuw geïsoleerd dak, aanbrengen zonnepanelen, na-isolatie gevels, thermische beglazing etc. De asbestsanering van gevelpanelen, platen op zolder, bitumineuze slabben bij de schoorsteen en de riolering maakt de verbetering van de woningen extra ingrijpend. Martijn Leijdekker, projectleider bij BAM Wonen, legt uit: “Woningstichting Nijestee wil minimale overlast voor de bewoners. Dan is en blijft asbest een heet hangijzer omdat je normaal gesproken ruimten hermetisch moet afsluiten en je bewoners vraagt al hun kamers leeg te ruimen. Met Man&Mach en de methode MiniContainment kunnen we in een beperkte ruimte asbesthoudende toepassingen veilig verwijderen. In één dag vervangen we de gevelpanelen van één woning van binnenuit. ’s Ochtends gaan de bewoners hun huis uit en ’s avonds kunnen zij weer terugkeren. Dit is het meest efficiënt voor de bewoners. Al legt het wel een extra tijdsdruk op het proces. We zijn in februari dit jaar begonnen en de asbestsanering loopt goed. Alle partijen zijn tevreden.”
Primeur
Bedrijfsleider Alex Janssen en accountmanager Henk Doorten van Man&Mach vinden dit project een grote stap voorwaarts in de toepassing van MiniContainment. De methode is afgelopen jaren vooral ingezet bij kleinschalige asbestsanering, waaronder het verwijderen van vensterbanken, bovenlichten, doorvoeren, koordjes en hitteschildjes in woningen. Alex Janssen: “Je ziet dat de methode wordt opgeschaald. Eind november vorig jaar hebben wij als eerste in Nederland asbesthoudende dorpels uit badkamers met deze methode gesaneerd. Dit project in Groningen betekent een primeur voor gevelpanelen. Het assortiment van MiniContainment wordt ook doorlopend uitgebreid en er kan maatwerk worden geleverd. Wij zijn al vele jaren ‘huissaneerder’ voor Nijestee en toen de vraag voor de gevelpanelen kwam, hebben wij daarvoor een oplossing aangedragen.” Henk Doorten vult aan: “Een afdoende oplossing, geen half werk. Je moet zeker bij zo’n ingrijpend project zorgen dat je op elkaar kunt bouwen. De samenwerking tussen de mensen van BAM, de overige onderaannemers en die van ons is prima. Dat moet ook wel, want je hebt één dag de tijd in een woning. Dan moeten alle puzzelstukjes netjes in elkaar vallen. De methode blijkt binnen een heel krappe planning goed te werken.”
Eén woning per dag
Alle werkzaamheden sluiten nauw op elkaar aan. Het begint met de gasafsluiting en het verwijderen van de radiator. Daarna kan het MiniContainment rond het gevelpaneel worden opgebouwd. Via openingen kunnen de saneerders het paneel met hun handen losmaken en hermetisch inpakken. De ruimte wordt gestofzuigd, visueel geïnspecteerd en daarna wordt de lucht in de ruimte 2½ uur gemeten op mogelijke asbestvezels. Pas als de laborant, die ter plekke zijn mobiele laboratorium heeft, groen licht geeft, wordt het MiniContainment verplaatst en het ingepakte paneel afgevoerd. Zo worden in drie bouwstromen de gevelpanelen van de woning vervangen. BAM plaatst de radiatoren terug en de mensen zitten weer warm.
Prettig werken
Leijdekker: “Voordeel van MiniContainment is ook dat het voor de saneerders arbo-technisch prettiger werken is zonder al die witte pakken. Ze hoeven bovendien niet met maskers op te werken. Want met maskers op moeten zij hun werk om de 2 uur onderbreken. Dat hoeft nu niet. Dat helpt in de snelheid bij dit project. Het is afhankelijk van de situatie iets duurder qua oplossing, maar doorgaans is het rendement van de investering in veel opzichten gunstiger. Want de voordelen van minder overlast en minder impact voor bewoners, efficiënt werken voor alle partijen en de seriematige aanpak maken die investering ruimschoots goed. Je kunt gewoon veel beter sturen binnen zo’n ingrijpend woningverbeteringsproject. Essentieel bij dit soort projecten.”
Informatie: www.manenmach.nl