Twee kastelen geëerd op eerstedagenvelop

Artikel delen

Onlangs bracht PostNL twee postzegels uit met daarop afbeeldingen van Kasteel Doornenburg en Kasteel Amerongen. Op de postzegels worden oude prenten van de kastelen samengevoegd met foto’s uit deze tijd.

Op de eerstedagenvelop is dit thema en de kleurstelling gebruikt om aan de linkerzijde een derde kasteel, Kasteel De Haar uit Haarzuilens, op de envelop af te beelden. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn online en via de postzegelhandelaren te koop.
Gebouwen, bruggen en monumenten zijn gewilde verzamelobjecten voor postzegelverzamelaars. Met de vele kastelen die Nederland rijk is, hebben slechts zeven kastelen de gekartelde centimeter gehaald: Kasteel Hillenraad, Kasteel Huis Bergh, Kasteel Hernen, Kasteel Rechteren en Kasteel Moermond. Slot Loevestein en het Muiderslot zijn terechtgekomen op persoonlijke postzegels uit 2009.
In de 9e eeuw dient de Doronburc als vesting ter verdediging tegen de Noormannen. In 1295 wordt voor het eerst een heer van de Doornenburg vermeld: Willem van Doornick, Gelders Leenman. Het Middeleeuwse Kasteel Doornenburg heeft veel eigenaren gekend en is sinds 1936 in handen van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg. Het kasteel is openbaar toegankelijk.
Het Kasteel Amerongen stamt officieel uit 1286. Na meerdere malen te zijn verwoest en weer herbouwd, werd het kasteel in 1597 erkend als Ridderhofstad. Na meerdere rampjaren, waarin oorlogen, brand en verwoesting het kasteel teisteren, wordt het kasteel in 1680 herbouwd en een eeuw later naar de eisen van die tijd aangekleed. Sinds 1982 is de Stichting Kasteel Amerongen eigenaar van dit turbulente stukje bakstenengeschiedenis. Het kasteel heeft een publieke functie.
De NVPH – de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren – bestaat sinds 1928. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen en zes prestigeboekjes.

Informatie: NVPH, www.nvph.nl