Discussies over kwaliteit badkamerrenovaties zijn te voorkomen

Artikel delen

Wil je geen discussies over soepel bouwproces en hoge eindkwaliteit van een badkamerrenovatie, dan zou de tegelzetter moeten kijken naar samenhangende systemen, is het advies van Jan Elbert de Jong, verkoopleider ARDEX en Gutjahr Benelux.

“Bouwpartijen beschouwen ARDEX wel eens als ‘die poederboer’, maar wij hameren al vele jaren op de juiste samenhang van gekozen producten voor tegelvloeren. Als men alleen shopt voor het goedkoopste product, dan krijg je niet de beste oplossing aan kwaliteit en levensduur van de badkamer. Wij bieden producten die naadloos bij elkaar passen in een ‘waterdicht’ systeem. Daarbij is alles in samenhang getest. Met onze overname van Gutjahr, juist bekend om doordachte systemen voor tegelondergronden en -bevestiging, is de systeemcirkel helemaal rond. Voor alle varianten van badkamerrenovaties hebben wij een doeltreffend systeempakket.”

ARDEX is al sinds jaar en dag bekend van velerlei producten voor tegelvloeren, van vloeregalisatie tot afdichtingproducten en van ondergronden tot lijmen en mortels. De Jong: “Losse producten, waarbij je ervan uitgaat dat de tegelzetter de kennis en een plan van aanpak heeft om ze onderling correct te verwerken. Daarvoor biedt ARDEX overigens trainingen aan, zodat vakmensen goed op de hoogte kunnen zijn van de juiste manier van verwerken. Maar helaas zijn juiste verwerking en correcte onderlinge samenhang nog geen gemeengoed in de hele markt. Daarom zijn er steeds meer systemen geïntroduceerd, waarbij die samenhang is gewaarborgd. Met meer zekerheid op schadevrije constructies, goede afdichting en comfort voor de gebruikers. Gutjahr is een Duits familiebedrijf dat al 25 jaar specialist is in tegelsystemen, horizontaal en verticaal. Voor natte ruimten in woningen en gebouwen, voor balkons en galerijen en voor (dak)terrassen en gevels. Het assortiment sluit perfect aan op onze productrange. Het is zeer positief voor de Nederlandse markt dat wij deze topsystemen nu aan iedere bouwpartij kunnen leveren. We hebben op de Bouwbeurs daar een voorproefje van gegeven en zijn met een roadshow het land ingegaan om bij bouwmaterialenhandelaren veel vakmensen de mogelijkheden te laten zien wat die combinatie van producten en systemen inhoudt.”

Ontkoppelde vloeren
De Jong vindt het jammer en ook onnodig wanneer een tegelzetter vastloopt bij de realisatie van een hoogwaardige badkamer, zeker in renovatieprojecten. “Juist bij renovatie praat je veelal over ontkoppeling van vloersystemen, omdat je met een complexe ondergrond van hout, natuursteen, oude keramische tegels of combinatie daarvan zit. Dan moet er een goede (zwevende) ondervloer op. Overigens geldt die ontkoppeling ook bij (tijdelijke) bouwsituaties waar de functie over een aantal jaren kan veranderen. Dan is het makkelijk als je een badkamer later eenvoudig kunt ontmantelen. Te ontkoppelen systemen geven zoveel mogelijkheden, ook voor balkons en galerijen. En toch zorgen ze voor een perfecte basis voor hoogwaardig en waterdicht tegelwerk, inclusief vloerverwarming voor comfort voor gebruikers.”

Om de markt kennis te laten maken met de conceptuele systemen – zoals voor badkamerrenovaties – heeft ARDEX de buitendienst sterk uitgebreid. “We hebben zeven specialisten opgeleid die alles weten van de Gutjahr systemen. Voor ons is het belangrijkste dat er geen discussie kan ontstaan bij badkamerrenovaties. Dat de opdrachtgever teleurgesteld raakt omdat de bouwer of tegelzetter is gaan pionieren met producten. Dat terwijl er uitgebalanceerde, geteste systemen beschikbaar zijn, waar hij een beroep op had kunnen doen. Met een betrouwbaar eindresultaat. Gelukkig zie je na onze promotie op Bouwbeurs en via roadshow dat de aanvragen binnenstromen. Dat is een goed teken. Voor ARDEX/Gutjahr uiteraard, maar ook voor de eindgebruiker die graag een badkamer wil waar niet na luttele tijd de tegels loskomen of water door de kieren wegloopt.”

ARDEX
www.ardex.eu