Een veilige badkamer is een must

Artikel delen

Behalve de bouwtechnische eisen waaraan een badkamer – niet alleen na renovatie – moet voldoen, zoals waterdichtheid, moet een badkamer in het gebruik veilig zijn voor de gebruiker/ bewoner. Dat betekent onder meer dat valpartijen moeten worden voorkomen, bijvoorbeeld als gevolg van gladde vloeren en hoge opstappen. Fabrikanten en leveranciers spelen hierop in met speciaal ontwikkelde producten.

Jaarlijks gebeuren er zo’n 4.500 valongevallen door ouderen – 55-plussers – in de badkamer (bron: Veiligheid.nl); het aantal valongevallen door jongeren wordt niet specifiek bijgehouden. Voor ouderen zijn ook de gevolgen van vallen vaak ingrijpender: de breuken zijn ernstiger, het herstel is langduriger én ouderen worden vaak angstig om wéér te vallen. Mét het gegeven dat het aantal ouderen de komende jaren sterk toeneemt én dat ouderen langer zelfstandig in hun woning (moeten) blijven wonen, is een veilige badkamer dus prioriteit nummer één. Na de trap staan de badkamer, douche en toilet op de tweede en derde plaats als het gaat om het risico van een valongeval in huis. Maar er zijn voldoende mogelijkheden om een badkamer zo veilig mogelijk te maken.

Stroeve vloeren Om uitglijden en vallen in de badkamer te voorkomen, kunnen anti-sliptegels worden aangebracht. Als de vloertegels in de badkamer toch vervangen moeten worden, kan voor de nieuwe tegels gekozen worden voor anti-sliptegels. Ofwel tegels met een grove structuur of bepaalde stroefheid. Er zijn veel mogelijkheden in vormen, formaten en kleuren. Blijven de bestaande tegels gehandhaafd, dan is het aanbrengen van een antislipcoating of –behandeling een goede werkwijze. Daarnaast kan deze antislipbehandeling ook worden uitgevoerd in douchebakken of ligbaden. Enkele mogelijkheden:

-SLIPSTOP. Dit is een kleurloze vloeistof die een reactie aangaat met het te behandelen oppervlak. Voorwaarde om een vloer hiermee te kunnen behandelen is dat de vloer siliciumhoudend (zand) moet zijn. Dit is het geval met (de meeste) tegels, beton en natuursteen, het emaille van badkuipen en douches. SLIPSTOP is dus géén coating die op de vloer aangebracht wordt en daarop een stroeve laag vormt. De kleur en de aard van de vloeren worden door het product niet aangetast. Het TNO-rapport van het product geeft aan dat de stroefheid van behandelde tegels significant is verbeterd. Een bewerkte vloer is makkelijk te reinigen, en hoe hygiënischer de vloer, hoe beter de antislip werking.

-Grip AntiSlip® coating. Dit is een coating op waterbasis die op bijna alle ondergronden kan worden aangebracht. De coating is verkrijgbaar in transparante afwerking (eventueel in kleur) en is nagenoeg niet zichtbaar. Grip Antislip wordt met een roller aangebracht, op het totale oppervlak of in banen. De hechting op tegelvloeren is zeer goed, evenals in plaatstalen of acryl badkuipen of douchebakken. De antislip coating is TÜV gecertificeerd.