Klusmarkt groeide 32 procent in 3 jaar

Artikel delen

In 2014 begon het herstel van de Nederlandse bouw, wat zich doorzette in 2015 dankzij de verlengde BTW-regeling, en in 2016 trok de huizenmarkt weer aan. Dit resulteerde het afgelopen jaar in een groei van maar liefst 1,2 miljoen uitbesteedde klussen, ofwel 32 procent groei ten opzichte van 2014.
 
SAMR doet samen met Werkspot sinds 2014 onderzoek met de Klusmonitor naar de Nederlandse klusmarkt. In lijn met de verbetering van het consumentenvertrouwen en een groeiende huizenmarkt, willen ook huiseigenaren weer investeren in hun eigen woning. Zo verwacht de Nederlander het komende halfjaar 4,3 miljoen klussen uit te besteden. Dit is een groot verschil met eind 2014, toen verwachtte Nederlanders in het eerste halfjaar van 2015 3,7 miljoen klussen uit te besteden.
‘Het record aantal transacties op de woningmarkt zorgt bij kleine bouwbedrijven die actief zijn in de herstel- en verbouwsector voor een enorme stimulans’, aldus Maurice van Sante, ING senior econoom bouw en vastgoed. ‘Ook in 2017 zet deze stijgende lijn door. Nieuwe woningbezitters willen hun aangekochte stulpje graag aan hun woonwensen aanpassen.’
De klusmarkt is sinds 2014 met 32 procent gestegen, terwijl het aantal geplaatste klussen op Werkspot met 46 procent steeg. Dit zijn de eerste signalen voor de grote shift naar online uitbesteden. Ook in het trackingsonderzoek van SAMR zien we in 2016 voor het eerst, dat de bekendheid van internet als kanaal om aan een vakman te komen hoger is dan ‘via-via’ respectievelijk 29 en 26 procent. Dit toont aan dat online een steeds grotere rol aanneemt in de Nederlandse klusmarkt.