‘Met RGS financiële zekerheid voor zorgonderhoudskosten’

Artikel delen

De Famegroep is als planontwikkelaar al tien jaar betrokken bij  alle vastgoedvraagstukken van de ZZG Zorggroep in Groesbeek. Ook voor het beheer en onderhoud. ’Sinds twee jaar heeft ZZG meer gebouwen in eigendom gekregen’, zegt Ton ten Brinke, externe ontwikkelmanager voor de ZZG Groep namens Fame. ‘Qua onderhoud hebben we gekozen voor resultaatgericht samenwerken (RGS) voor de komende 40 jaar. Daarmee hebben we voor 40 jaar financiële zekerheid.’
 
Bij de ZZG Zorggroep werken 3.500 mensen die zich dagelijks met veel passie bezig houden met mensen in de omgeving van Nijmegen die niet meer thuis kunnen wonen. De doelstelling is dat zij het leven voort kunnen zetten in woonzorggebouwen, zoals ze dat thuis gewend zijn. Naar volle wederzijdse tevredenheid wordt er door de ZZG Zorggroep samengewerkt met Fame. Niet alleen qua nieuwbouwconcepten van appartementen voor dementerenden en somatisch zieken. Voor de achttien zorgcomplexen die de ZZG Zorggroep zelf in eigendom heeft, denkt Fame ook actief mee over de vraag hoe de onderhoudskosten binnen de perken kunnen blijven. Hierbij is Ton ten Brinke de vastgoedregisseur die alle eindjes aan elkaar knoopt voor de ZZG Zorggroep.
 
Financiële grip
Twee jaar geleden is Fame gevraagd om voor een aantal gebouwen van de ZZG Zorgroep het integraal gebouwbeheer en gebouwonderhoud te organiseren. Op basis van overeengekomen kwaliteitseisen voor de komende 40 jaar, tegen de laagst mogelijke kosten, met zo min mogelijk bewonersoverlast én met elk jaar grip op de kosten via een activiteitenplan zonder meerkosten. ‘Daarop gingen we in gesprek met onderhoudsbedrijven in de buurt van Nijmegen’, aldus ten Brinke. ‘Eén bracht ons op het spoor van RGS. Met deze partij zijn we in 2015 gestart met RGS-pilots voor drie gebouwen voor de komende veertig jaar. Sinds die tijd zijn we verzekerd van kwalitatief hoogwaardig  onderhoud voor deze gebouwen. We weten van tevoren wat we aan onderhoudskosten kwijt zijn. En door de langdurige RGS-samenwerking betalen we niet teveel. Via RGS daalden de onderhoudskosten in het eerste jaar al aanzienlijk. Het ligt voor de hand dat we op termijn voor RGS gaan kiezen voor alle zorggebouwen.’
 
Dubbelslag
Wat de ontwikkelmanager betreft, is er een dubbelslag gemaakt. De onderhoudsvraag is uitgezet in aanbesteding voor een marktconforme prijs op basis van RGS. Tegelijkertijd is de allerbeste werkwijze geborgd qua kwaliteit, prijs en bewonersoverlast. ‘Wat ons betreft is de 40-jarige  samenwerking met één onderhoudsbedrijf, en alle andere samenwerkingspartners, oneindig’, sluit de ontwikkelmanager af. ‘Die samenwerking is overigens altijd opzegbaar als het niet bevalt. Maar we hebben alle vertrouwen in deze uitstekende RGS- onderhoudspartner voor planmatig-, periodiek- en serviceonderhoud. Die ook de partners zoals, installateurs, dakdekkers, energie-experts, elektrotechnici en experts van liften en automatische deuren aanstuurt. Samen moet dat voortdurend leiden tot minder kosten, betere kwaliteit en nog meer tevreden bewoners en medewerkers. Qua klanttevredenheid ligt de lat best hoog: onze ambitie is het rapportcijfer 9.’
 

Verzekerd van resultaat met een VGO-bedrijf

Met resultaatgericht samenwerken (RGS) kunt u tot wel 20 procent besparen op directe kosten en tot wel 50 procent op indirecte kosten. Deze werkwijze leidt ook nog eens tot een betere kwaliteit, een snellere doorlooptijd en een hogere bewonerstevredenheid. Voor vastgoedonderhoudsbedrijven, die de kunst van het resultaatgericht samenwerken verstaan, bestaat een erkend keurmerk. Dat is het VGO-keur. Op www.vgokeur.nl vindt u alle details én vastgoedonderhoudsbedrijven met het VGO-keur bij u in de buurt.