Stedelijk Museum – Breda

Artikel delen

In juni opende een nieuw museum: Stedelijk Museum Breda. In een half jaar tijd is het museumgebouw door Hans van Heeswijk architecten ingrijpend vernieuwd, verduurzaamd en toegankelijker gemaakt.
 
Door de ingrijpende verbouwing is een modern, ruim stadsmuseum opgezet waar de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal staat. Stedelijk Museum Breda komt voort uit het samengaan per begin 2017 van het Breda’s Museum en MOTI, Museum of the Image.
Het in oorsprong middeleeuwse gasthuis bood eind vorige eeuw onderdak aan kunsthal De Beyerd die in 1991 al door Hans van Heeswijk architecten werd uitgebreid met een Artoteek (het glazen bouwdeel rechts van de entree). In 2008 werd er het Graphic Design Museum gevestigd en kwamen er ook naar ontwerp van Van Heeswijk een glasgalerij/’etalage’ aan de Pasbaan en ondergrondse museumzalen en auditorium bij. In 2011 veranderde de naam van het museum in MOTI (Museum of the Image). Voor het nieuwe Stedelijk Museum Breda zijn nu onder meer alle buitengevels geïsoleerd, achterzetramen geplaatst, akoestische plafonds aangebracht en de complete installaties duurzaam vernieuwd.