Nieuwe uitstraling voor oude woningen

Artikel delen

In Meijel kregen in totaal 35 woningen aan de Van der Steenstraat een facelift. De uitdaging was om met de renovatie een meer stijlvolle aanblik van de woningen te realiseren. Energiebesparing was een belangrijke eis van de woningcorporatie, maar ook duurzaamheid. Dit leidde tot meer isolatie en een andere gevelbekleding. Vanwege de lange levensduur en nagenoeg geen onderhoud viel de keuze op een afwerking met Trespa®-panelen.
 
De huurwoningen in Meijel van eind jaren ’60 waren echt wel aan verbetering toe. De sobere en eenvoudige uitstraling van deze ‘moderne’ drive in woningen uit eind jaren 60 begint, voornamelijk door vervuiling, om te slaan in armoedigheid. Tijd om in te grijpen dus.
Samen met de bewoners stelde woningcorporatie Antares een uitvraag op die werd toegestuurd aan een aantal partijen. Bouwhulpgroep Eindhoven diende samen met Caspar de Haan onderhoud & renovatie, een passend ontwerp in voor een levensduurverlenging van 25 jaar.
 
Uitvraag van Antares
Het begon met een creatieve uitvraag op twee A3-tjes, een sollicitatiebrief en een diepte-interview. Met als onderwerp: energiebesparing en onderhoud voor 35 woningen in Meijel. De woonwensen van de bewoners waren geïnventariseerd en er was een klankbordgroep (incl. bewoners) betrokken bij zowel de vraagstelling als het selectietraject.
Tjeerd den Houter, accountmanager Facades bij Trespa: ‘Architect en aannemer hadden in eerste instantie een keuze gemaakt voor isolatie en steenstrips. Uit kostenoverwegingen kwam de architect echter later uit bij Trespa. Uiteraard speelden daarbij ook de lange levensduur van de Trespa®-panelen een rol, én het feit dat Trespa een onderhoudsarm product is. En last but not least was ook de uitstraling van de panelen een belangrijk pluspunt.’
 
Duurzaam renoveren
De ambitie van de corporatie was duurzaam renoveren met bijzondere aandacht voor de uitstraling van de woningen en het optimaliseren van het onderhoud. Belangrijk punt was dat de bewoners weer trots kunnen zijn op hun woning en woonomgeving. Bouwhulpgroep gaf hierop antwoord met het ontwerp voor ‘Statig Wonen, met oog voor individualiteit en ruimte voor duurzaamheid’.
Voor de gevelafwerking maakte de architect een keuze uit drie verschillende paletten uit het Trespa® Meteon®-programma, waaruit de bewoners mochten kiezen. Deze paletten waren als volgt samengesteld:

  • Panelen Forged Alloy (NM 02), met een licht gewolkt effect. Deze platen zijn toegepast in een halfsteensverband;
  • Amber Satin panelen (M 0641), met metaaldeeltjes in de platen die iedere keer een ander effect geven. Deze platen zijn in verschillende afmetingen in een zogenoemde molenwiekvorm aangebracht;
  • Lumen China Gold-panelen, in drie verschillende afwerkingen, namelijk difuse, oblique en specular, met verschillende gradaties van glans. Deze platen zijn in verschillende breedtes in een staand wild verband geplaatst.

Alle Trespa®-panelen zijn verlijmd met het Bostik lijmsysteem.
 
Eind 2017 oplevering
De werkzaamheden zijn direct na de bouwvak, in het tweede kwartaal van 2017 gestart. Doordat in aanloop goed werd geluisterd naar de klankbordgroep en de huurderbelangenvereniging heeft het definitieve ontwerp geresulteerd in 100 procent deelname van de huurders.
De 35 woningen zijn verdeeld over vier woonblokken. Terwijl één of twee blokken in de steigers stonden – waar werd gestart met de (energetische) renovatie van de buitenschil o.a. door vervanging van de kozijnen door kunststof kozijnen – werd in een ander blok gestart met de vervanging van de keukens, badkamers , toiletten en het plaatsen van een hybride warmtepomp op het dak. Deze gebruikt de warmte uit de lucht voor het opwarmen van koud water en staat in verbinding met de Cv-ketel die hierdoor  minder vaak aangaat en dus veel minder gas verbruikt. Met deze blokgewijze aanpak hadden de bewoners de minste overlast tijdens de renovatie. Eind 2017 wordt het renovatieproject opgeleverd.
 
 Meer informatie: www.trespa.com