Aegon-kantoor Leeuwarden wordt studentenbolwerk

Artikel delen

Het opvallende, voormalige Aegon-kantoor Schuin tegenover het NS-station van Leeuwarden wordt omgebouwd tot studentenwooncomplex. Het H-vormige gebouw biedt straks ruimte aan 476 één-kamer-appartementen, circa 3000m2 kantoorruimtes en een commerciële plint op de begane grond.
 
Het nieuwe studentenbolwerk, genaamd ‘Markt 058’, wordt in opdracht van de Rotterdamse vastgoedontwikkelaar Leyten door Aannemingsmaatschappij Friso B.V. (onderdeel van Friso Bouwgroep) uit Sneek uitgevoerd. Het Aegon-pand van ruim 30.000 vierkante meter, werd in 1988 gebouwd op het Oude Veemarktterrein. Tot voor kort werkten er nog 1100 verzekeringsmensen. Onlangs trok Aegon in bij concurrent Achmea aan de overkant van de Lange Marktstraat. Met als gevolg dat het pand leeg kwam te staan.
 
Aan het uiterlijk van het kwalitatief hoogwaardige gebouw zal niet veel veranderen. De gevels zijn nog in zeer goede staat en worden enkel gereinigd en opgefrist. Ook zullen de entrees, zowel aan de Lange Marktstraat als de Zuidersingel bestaan blijven. Tevens worden de vloeren en de huidige energievoorzieningen hergebruikt. De nieuwe installaties worden grotendeels aangesloten op de bestaande installatiecomponenten.
 
Alle appartementen worden voorzien van een eigen badkamer en keuken. In de centrale ruimte zal een was- en droog voorziening gerealiseerd worden. Daarnaast zal de binnenplaats getransformeerd worden tot binnentuin.
Naar verwachting zal het bouwteam zo snel mogelijk beginnen met de transformatie. In het eerste kwartaal van 2019 moet het nieuwe wooncomplex opgeleverd zijn.