Leegstaande bioscoop in Heerlen krijgt tweede leven

Artikel delen

De Royal, een rijksmonumentaal bioscoopgebouw in Heerlen, wordt gerestaureerd en herbestemd. De bioscoop opende in 1938 haar deuren en bood 1018 zitplaatsen. Het gebouw staat sinds 2014 leeg.

Voor de renovatie wordt een substantiële bijdrage beschikbaar gesteld uit de investeringspot van ‘Bidboek Urban Heerlen’ via de Provincie Limburg en IBA Parkstad. Erfgoedbeheerder BOEi gaat de renovatie uitvoeren.

De gemeente Heerlen vroeg BOEi om te zoeken naar een duurzame herbestemming voor de bioscoop. BOEi heeft in samenwerking met de beoogde nieuwe gebruikers, bioscoopconcern Vue en Filmhuis de  Spiegel, een passend plan gemaakt dat nu enthousiast is ontvangen. Het plan omvat een luxe ‘boutiqueconcept’, een moderne versie van de servicebioscoop, geheel in lijn met de geschiedenis van het gebouw: het oorspronkelijke idee achter Royal was een zeer luxe filmbeleving voor bewoners van Heerlen en omstreken, toen vooral een arbeiderssamenleving.