Tempo renovatie woningen en utiliteit moet fors hoger

Artikel delen

In het Klimaatakkoord heeft Nederland zich gecommitteerd aan een welhaast onmogelijke opgave: in 2050 moeten de gebouwde omgeving klimaatneutraal zijn. Om die ambitie te kunnen waarmaken moeten er jaarlijks 200.000 woningen en 14.000 kantoorgebouwen onder handen worden genomen. Op de vakbeurs Renovatie, die van 23 tot en met 25 mei in de Brabanthallen in Den Bosch wordt gehouden, worden vele voorbeelden gegeven om deze aanpak te realiseren.
 
Tekst: Harmen Weijer
 
Dat zijn aantallen waar in de huidige overspannen woningbouwmarkt – met zijn enorme materiaal- en personeelstekorten en de almaar stijgende prijzen – alleen maar van gedroomd kan worden. Sterker nog: in het huidige tempo worden zelfs de tussendoelen niet gehaald. Want 80 procent van de kantoren voldoet nog niet aan de eis om in 2023 minimaal over energielabel C te beschikken. En woningcorporaties zullen hun huizen niet in 2020 – zoals afgesproken – maar hooguit pas in 2030 van een energielabel B kunnen voorzien.
 
Snelle actie gevraagd
Dat vraag dus om snelle en veel actie. Want hoe kan de enorme renovatie-opgave waarvoor de Nederlandse bouw- en installatiesector zich geplaatst ziet worden gehaald? Hoe kan het tempo omhoog? Hoe bouwen we sneller, goedkoper en efficiënter en met minder overlast? Op al die vragen hoopt de vijfde editie van de vakbeurs Renovatie een antwoord te geven.
 
Op de vakbeurs treffen aannemers, installateurs, gespecialiseerde renovatiebedrijven, architecten en gebouweigenaren elkaar. Daarnaast worden oplossingen aangedragen om de uitdagingen het hoofd te bieden. Tijdens het omlijstende kennisprogramma – dat ook druk bezocht wordt door gebouwbeheerders, corporaties, gemeenten en VvE’s – wordt veel aandacht besteed aan integraal samenwerken, waarbij alle stakeholders al in een vroeg stadium om ter tafel gaan om de bouwfase zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.
 
Praktijkcase Eindhoven
Bijzonder is een praktijkcase van Woonbedrijf Eindhoven waarbij zelfs huurders van sociale huurwoningen bij de opknapbeurt van hun huis worden betrokken. Directeur Wonen van het Woonbedrijf Eindhoven, Paul Tholenaars daarover: “Dé bewoner bestaat namelijk niet. Huurders vertolken meerdere rollen waarmee je als verhuurder te maken hebt.”
 
De vakbeurs Renovatie besteedt ook veel aandacht aan circulair renoveren. Circulaire renovatie biedt immers een beter alternatief voor slopen en nieuwbouw. Er gaan door hergebruik, maar ook door innovatie, immers veel minder grondstoffen verloren. Sector Banker bij ABN Amro Petran van Heel was nauw betrokken bij de bouw van het duurzame paviljoen CIRCL en is een spreker tijdens Renovatie: “Begin met een aantal duidelijke circulaire spelregels. En realiseer je dat elk project een stuk meer circulair kan, dan je denkt. Denk in demontabel ontwerpen, pure materialen, biomassa, minder niet-functionele laagjes. Denk in ‘tweedehands’ mogelijkheden en werk samen aan een nieuwe, andere oplossing.”
 
Meer praktijkgerichte benadering
De vakbeurs Renovatie is zelf ook in een nieuw jasje gestoken. Samen met markt en stakeholders heeft de beursorganisatie gekozen voor een minder abstracte en meer praktijkgerichte benadering. Dat heeft geresulteerd in een fris nieuw uiterlijk en duidelijke nieuwe indeling van de beursvloer.
Die bestaat nu uit vier hoofdsegmenten: comfort & functionaliteit, herstel & onderhoud, energie & circulair en kennis & advies. Ook in het uitgebreide inhoudelijk programma in de Renovatie Arena en het FAAY Praktijktheater wordt de nadruk gelegd het ‘hoe’ van sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijk renoveren.
 
 

Praktische informatie

Van 23, 24 & 25 mei 2018: Renovatie, vakbeurs voor verbetering van bestaande woningen & utiliteitsgebouwen
Openingstijden: iedere dag van 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Brabanthallen
Diezekade 2
5222 AK ’s-Hertogenbosch