Prefab badkamers inventief en dankbaar toegepast

Artikel delen

Tien jaar geleden moest John Vette nog de nodige vooroordelen bij verschillende bouwpartners wegnemen over de compleet geprefabriceerde badkamers die Logus Prefab op de makt bracht. “Vandaag de dag zie je dat de prefab gedachte sterk groeit. Dat heeft alles te maken met het kunnen ontzorgen van de aannemers. Wij produceren, transporteren en plaatsen de gebruiksklare, hoogwaardige badkamers. Snel, efficiënt, zonder faalkosten en zonder rompslomp om tijdig voldoende vakmensen op de bouwplaats te organiseren. Want handen op de bouwplaats is echt een groot probleem. Wel moet diezelfde aannemer inventief willen meedenken hoe prefab badkamers in zijn nieuwbouw- renovatie of transformatieproject in te passen zijn. Dat geldt ook voor die opdrachtgever, corporatie, ontwikkelende bouwer en architect.”

Prefabricage begint met willen, stelt adjunct-directeur John Vette van Logus Prefab. “Zit prefab in je mindset, zie je de kansen, dan is onze gebruiksklare badkamer een serieuze optie. Zeker voor nieuwbouwprojecten waar je moeiteloos in het bouwproces rekening kunt houden met het inpassen van zo’n kant en klare unit. Dankzij de hoge mate van repetitie bij z’n project zal deze optie kostentechnisch en procesmatig zeer interessant zijn. Je ziet onze badkamers hun weg vinden in appartementencomplexen, hotels, studentenhuisvesting, zorginstellingen en in co-makership projecten met ontwikkelende bouwers. Daarbij past het perfect bij de doordachte, lean bouwmethode. En bij de hedendaagse visie om risico’s bij die partijen neer te leggen die specialist in hun discipline zijn in plaats van alles bij de aannemer.”
 

Gevoel bij prefabricage

“Eerlijk is eerlijk: complexer ligt het bij renovatie van woningen en transformatie van gebouwen,” vervolgt Vette. “Heb je een woning/appartementencomplex waarvan de badkamers moeten worden opgeknapt, maar verschillen ze allemaal qua maatvoering, dan moet je niet gaan prefabriceren. Omgekeerd kan er met prefab veel meer aan variatie en flexibiliteit dan velen op het eerste gezicht denken. Wij kunnen makkelijk voor één project verschillende typen badkamers vervaardigen. Ook nog eens met diverse optiepakketten voor de bewoners. Ik nodig bouwpartijen altijd uit om een kijkje te komen nemen in onze fabriek in Hamont-Achel, net over de grens bij Eindhoven. Dan krijg je direct het gevoel waarover je praat bij een prefab badkamer. Dan zie je de variatiemogelijkheden in maatvoering, in materiaalgebruik van vinyl tot gecoate staalplaat, van basisuitvoering tot luxe afwerking, keurig schilderwerk, alle aansluitingen zoals de installateur ze wil hebben en als het nodig is nog extra voorzieningen voor derden, als die ruimte voor een leiding nodig hebben, zoals zorgdomotica, kaartlezers of wat dan ook.”
 

Op hun plek

In ontwerp en engineering is het belangrijk samen met de betrokken bouwpartijen, inclusief de installateurs, de uitgangspunten van het prefab concept maximaal te benutten. “Want het is een concept waaraan wij vasthouden: een complete badkamer. Zo kunnen wij optimaal modulair en integraal bouwen. Complete units zijn inderdaad soms wat uitdagender om te kunnen plaatsen in bestaande woningen of gebouwen. Het is echter opvallend hoeveel mogelijk er dan is. Zo kan plaatsing via een ‘ritssluiting’ in de gevel, een opening in het dak, we hebben bij een project zelfs de liftschacht kunnen gebruiken en per verdieping de badkamers naar hun plek kunnen manoeuvreren. Als bij een sociaal woningproject uit de jaren zestig de gevel toch geïsoleerd moet worden, is het relatief eenvoudig mogelijk met zo’n unit rekening te houden. Ook bij transformaties van bedrijfsgebouwen tot wooncomplexen is er doorgaans zoveel kaalslag binnen in het gebouw dat de badkamers eenvoudig op hun plek te krijgen zijn.”  
 

Technische en visuele kwaliteit

Grote pluspunten van prefab badkamers zijn de kwaliteit en duurzaamheid. “Niet alleen de technische kwaliteit van produceren onder geconditioneerde omstandigheden, vele controlemomenten en de maatvoering tot op de millimeter nauwkeurig, ook de visuele kwaliteit is top. Nette bevestigingspunten op de kruizen van tegels, wand- en vloertegels die keurig met elkaar stroken voor het zicht, bedieningspanelen mooi symmetrisch in het tegelwerk et cetera. Wat duurzaamheid betreft proberen wij afval te voorkomen: werken met hele tegels voorkomt snijverliezen en afval. We stimuleren fabrikanten om met ons mee te denken en bijvoorbeeld benodigde tegelpasstukken op maat aan te leveren; niet elke douchekraan in karton verpakt en alle hulpstukken in aparte plastic zakjes. Ja, onze badkamer zit uiteindelijk in de beschermfolie, maar de badkamer moet bestand zijn tegen weersinvloeden en beschadigingen onderweg.”
 

Groeiende belangstelling

John Vette besluit: “Veel bouwers ondervinden nu problemen met voldoende vakmensen op hun projecten. Zij moeten zoeken naar tegelzetters, vloerensmeerders, stukadoors. Met prefab badkamers kunnen wij hen doeltreffend ontzorgen. Ons oorspronkelijk uitganspunt toen wij 9 jaar geleden begonnen was het concept van een complete badkamer. Daar houden wij vooralsnog aan vast, hoewel wij zien dat tevens het assembleren van componenten een vlucht neemt. Je ziet dat prefabricage aan belangstelling wint. Zelfs in een ‘maakland’ als Duitsland, waar wij nu gaan leveren. Ons ervaren productieteam is er klaar voor. We maken nu 10-12 badkamers per dag en willen dit aantal nog iets opschroeven om de markt in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland adequaat van dienst te zijn bij de groeiende vraag naar prefab badkamers.”

Informatie: www.logusprefab.com