Nieuwe badkamer met minder overlast, sneller en duurzamer

Artikel delen

Dat badkamerrenovaties overlast met zich meebrengen, daar kan niemand omheen. Maar er zijn allerlei mogelijkheden om die ‘pijn’ te verzachten; door de renovatie te versnellen en met minder overlast uit te voeren. En door een resultaat op te leveren om door een ringetje te halen. En als die renovatie bovendien nog eens arboverantwoord wordt uitgevoerd, is er winst voor iedere partij.
 
Tekst: Harmen Weijer
Foto’s: Mosa/Technea

 
 
Trend 1: Tegels zijn niet groot maar enorm
Groot, groter, groots: dat zijn de wensen van klanten, en tegelfabrikanten kunnen er aan voldoen. Dus, zo laat branchevereniging van tegelzetters Bovatin desgevraagd weten, zijn tegels in badkamers van een vierkante meter en groter geen zeldzaamheid meer. Met een vochtopname van 0,05% hebben veel tegels een waterdichtheid gelijk aan glas, en dat vraagt ook een andere manier van tegelzetten, of beter gezegd tegelstellen. Zulke tegels vereisen bovendien dubbele verlijming en een zeer vlakke vloer. Is dat niet het geval, dan moet de tegelzetter deze vlak maken, anders dreigen schades.
Ook op het gebied van voegen is inmiddels bekend dat tegelzetters met alleen WD-voegen geen 100 procent waterdichtheid kunnen garanderen. Kimband in de randen, netjes betegelen en afkitten blijkt met name in inloopdouches en andere zwaar belaste ruimtes niet voldoende. Een enkel-  of tweelaags membraan tussen vloer en kimband is dan ook noodzakelijk, en zou – net als in omliggende landen – de norm moeten zijn.
 

Trend 2: Snelheid is geboden

Over de renovatieopdracht in Nederland is al veel gezegd. Een snelle badkamerrenovatie is dan wel heel erg aantrekkelijk. De Badkamer Challenge van Mitros (zie pagina’s 12 en 13 in deze RenovatieTotaal) laat zien dat het in 1 (lange) dag kan, maar een traditioneel renovatieproces kost nog steeds 8 dagen. Bij Mosa heeft men daar over nagedacht en is het tegelbedrijf met het concept Mosa Panel gekomen. Die garandeert dat een badkamerrenovatie maximaal vijf werkdagen kost.
Het is een innovatief wand- en vloerpaneel waarop Mosa-tegels zijn verlijmd. Na een nauwkeurige inmeting voor onder de uitsparing van leidingen, worden de panelen in een mobiele ruimte op maat gezaagd. Voor het verplaatsen van Mosa Panel adviseert Mosa om gebruik te maken van een draagsysteem waardoor de panelen niet kunnen doorbuigen en waardoor het paneel eveneens makkelijker te tillen is. Als de bestaande tegels vlakvrij zijn of zijn gemaakt, worden de panelen hierop verlijmd. Dat scheelt niet alleen tijd, maar vooral veel overlast bij bewoners, die doorgaans niet zitten te wachten op een renovatie. Mosa heeft voor het gehele proces op haar site een uiterst uitgebreid 20 stappenplan staan: www.mosa.com/panel.

 

Trend 3: Duurzaamheid is troef

In deze tijd van het Klimaatakkoord en de uitfasering van aardgas is duurzaamheid een belangrijk item. En ondanks al die maatschappelijke trends verwacht de bewoner toch nog een mooie, comfortabele badkamer.
En dat vraagt om slimme oplossingen, zoals bij kranen. Want kranen met een waterspaarstand verminderen het waterverbruik met 50%. En inboeten op comfort, of althans het gevoel van comfort, hoeft niet meer: een kraan met ingebouwde perlator voegt lucht toe aan de waterstraal met als effect een vollere straal met minder water.
Daarnaast is een badkamerrenovatie een ideaal moment om een warmteterugwin-systeem te installeren. Waar een douchepijp- en douchegoot-wtw te gebruiken is bij een badkamer op een verdieping, is de douchbak-wtc een prima alternatief bij gelijkvloerse woningen. Ook voor grote accommodaties is terugwinning van warmte uit douchewater mogelijk via zogeheten douchekanon-wtc. Deze oplossing is niet alleen voor sporthallen interessant maar ook voor appartementencomplexen. Omdat hier door meerdere mensen wordt gedoucht, is er sprake van een hogere flow aan warm afvalwater. De Multivert is dan ook geschakelde wtw met 4, 6, 8 of 10 douchepijpen die met elkaar zijn verbonden.
<hier foto Trends-Warmteterugwinning_douchewater_vereniging.jpg>
 

Trend 4: Waar zijn die handjes?

Dit is geen carnavalstrend – met de handjes in de lucht -, integendeel: het is qua personeel helemaal geen feest. Iedere discipline bij renovaties – dus ook bij badkamers – schreeuwt om deskundig personeel. Van bouw- tot installatietechnisch personeel, en ook in de tegelzetterij. Uit cijfers van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) blijkt dat waar 7 à 8 jaar geleden nog 100 tot 150 nieuwe tegelzetters per jaar nodig waren, de branche nu behoefte heeft aan 250 nieuwe opgeleide tegelzetters per jaar. Met ruim 70 tegelzetters in opleiding is het al zonneklaar dat er jaarlijks een tekort is. Er wordt door de branche keihard aan instroom gewerkt, maar het tekort blijft als een zwaard van Damocles boven de markt hangen.