Portaal renoveert 101 jaren ’30 woningen in Leidse binnenstad

Artikel delen

Woningcorporatie Portaal gaat samen met aannemer VIOS bouwgroep 101  karakteristieke jaren ‘30 woningen in de Leidse binnenstad energiezuiniger en comfortabeler maken. 

Het project bestaat uit een combinatie van verschillende werkzaamheden aan de buitenkant en binnenkant van de woningen. De woningen worden opgeknapt door onderhoud en verbeteringen uit te voeren. Portaal neemt ook energiebesparende maatregelen. Door de begane grondvloeren, daken en gevels te isoleren, worden de woningen comfortabeler en energiezuiniger. Alle verouderde CV-ketels worden vervangen en openverbrandingstoestellen verwijderd en vervangen door nieuwe CV- installaties, indien nog niet aanwezig. Elke woning krijgt een mechanisch ventilatiesysteem.

Portaal kiest ervoor de woningen comfortabeler en energiezuiniger te maken met het behoud van de karakteristieke uitstraling. Jet Bicker Caarten, manager Volkshuisvesting van Portaal in Leiden: “We maken met deze renovatie een grote stap. Met energielabel A past deze verbetering in onze duurzaamheidsambitie. We halen de woningen nog niet volledig van het gas af. Door de woningen nu goed te isoleren en elektrisch koken mogelijk te maken, kunnen we in de toekomst eenvoudiger overstappen naar een mogelijk andere warmtevoorziening. Portaal houdt hiermee rekening met de Leidse Warmtevisie om in 2050 een aardgasvrije stad te zijn. Tegelijkertijd kunnen we de woningen nog lang blijven verhuren aan onze primaire doelgroep.”

Portaal voert de renovatie uit in onbewoonde staat. Dit betekent dat alle bewoners tijdelijk hun woning verlaten en verblijven in een zogenaamde ‘wisselwoning’. Portaal verwacht in oktober te starten met de werkzaamheden. De eerste woningen worden eind dit jaar opgeleverd. Het project duurt in totaal twee jaar.

Bron: Portaal