Duurzaam isolatiemateriaal voor hellende daken

Artikel delen

Om 128 huurwoningen met hellende daken in Elsoo (Limburg) op de toekomst voor te bereiden, wordt gebruikgemaakt van het duurzame isolatiemateriaal Mineral Wool (MW) 34 Alu Plus. Energieleverancier Volta Limburg wil dat de woningen aan het hogere energielabel B gaan voldoen. Daarom heeft woningcorporatie Zaam Wonen voor deze isolatieklus GrausBouw ingeschakeld, een bouwbedrijf gespecialiseerd in renovatieprojecten.

Uitvoerder GrausBouw is enthousiast over verwerking MW 34 Alu Plus.

Bij het verduurzamen van een woning is goede isolatie enorm belangrijk. De 128 woningen voldoen qua isolatiewaarde niet meer aan de eisen van nu. Het meeste energieverlies gaat via het dak en kan soms wel oplopen tot 30 procent! Wil je een woning zo energiezuinig mogelijk maken, kun je dus niet om een goede dakisolatie heen. Ook voor de woningen in Elsoo is het aanbrengen van nieuwe dakisolatie een belangrijke stap naar een langer en duurzaam leven. Omdat het renovatieproject alleen maar hellende daken kent, is daarbij gekozen voor MW 34 Alu Plus, een dakisolatieproduct van Knauf Insulation. Dit bestaat uit hoogwaardige minerale vezels en ECOSE, een natuurlijk bindmiddel dat vriendelijk voor de huid is en geen stof of nare luchtjes veroorzaakt.

Geen thermische lekken

“Een mooi product”, vindt Steef Ansems, uitvoerder bij GrausBouw uit Hoensbroek. “Eerst werd voor dit soort woningen alleen maar hard isolatiemateriaal gebruikt. Maar deze PIR- of EPS-platen kun je niet makkelijk verwerken. Je moet ze op maat zagen, waarbij er veel stof en overbodig restmateriaal vrijkomen. Bovendien geeft dit afwijkingen waardoor thermische lekken kunnen ontstaan en je veel energie verliest! MW 34 kent deze problemen niet.”

Flexibel, stootvast en lichtgewicht materiaal.

Licht en buigzaam

Dit is mede te danken aan de flexibiliteit van het toch stevige materiaal. De soepele en flexibele structuur zorgt voor een perfecte afdichting van kieren. Ansems: “Het lichte en buigzame MW 34 kunnen we hier eenvoudig omhoog tillen. Vooral handig omdat de toegang tot de zolders erg smal is en deze alleen per vlizotrap te bereiken zijn.”

Bescherming tegen vocht

Maar dat is nog niet alles. Naast de Mineral Wool gebruikt de aannemer RT Alu Plus tape.
Deze twee producten van Knauf Insulation versterken elkaar. MW 34 bevat een kunststof alu-bekleding, die een dampdichte laag geeft en een dak zo tegen condensatie van vocht beschermt. Want bij een dak dat niet helemaal luchtdicht is, kan de dakconstructie gaan rotten. Daarom is het belangrijk dat naden ook afgetapet worden. De RT Alu Plus tape is voorzien van een beschermfolie, die in de lengterichting is doorgesneden. Nadat de folie eraf gehaald is wordt de ene helft van de tape tegen de gording geplakt en de andere tegen de bekleding van de minerale wol. Geadviseerd wordt de tape eveneens op de naden van de minerale wol te plakken. Voor een optimale luchtdichte en dampremmende isolatie.

Een hellend dak is eenvoudig en sneller luchtdicht te isoleren.

Toepassing

Hoe het materiaal verder wordt toegepast legt Ansems graag uit: “We brengen deze luchtdichte tape eerst aan op de gordingen en zijwanden. Hier tegenaan monteren we de U-profielen. Deze metalen staanders vormen het raamwerk dat de MW 34 keurig op zijn plaats houdt. Het isolatiemateriaal schuif je vervolgens achter de staanders. Tot slot plaatsen we de afwerk- of gipsplaten zodat je er niets meer van ziet.” Prettige bijkomstigheid is dat het materiaal op rol verkrijgbaar is en makkelijk mee te nemen naar de werkplek. Bovendien zijn deze producten heel snel aan te brengen. Het systeem is eenvoudiger dan de bestaande complexe systemen waardoor tijd bespaard wordt. Veel handelingen zijn niet meer nodig. Zo kunnen metalen staanders gewoon los staan tussen U-bakken die op de gordingen aangebracht worden. Dat scheelt veel nauwkeurig meet- en zaagwerk. Ook is het boren van de staanders niet meer nodig en hoeft deze isolatie niet aan de constructie vastgeniet te worden.

MW 34 Alu Plus jeukt niet en is geurloos.

Geluisterd naar verwerkers

Bij de ontwikkeling van Mineral Wool 34 Alu Plus heeft Knauf Insulation goed naar de wensen van verwerkers van minerale isolatie geluisterd. Zij waren ontevreden over de tot dan toe bestaande isolatieproducten en
-systemen. Zo klaagden ze tijdens het aanbrengen van materialen als steenwol en glaswol regelmatig over geïrriteerde handen. En over de lastige en complexe verwerking van het kriebelende materiaal dat vaak met twee personen moet worden aangebracht. Al deze kritische geluiden heeft Knauf Insulation als input gebruikt bij de ontwikkeling van dit innovatieve isolatiemateriaal.
In Elsoo zijn ze er blij mee. “We gebruiken dit materiaal hier voor het eerst. Bij een omvangrijke isolatierenovatie wil je snel kunnen werken en een optimaal eindresultaat leveren. Bij onze volgende isolatierenovatieklus kiezen we zeker weer voor MW 34 Alu Plus!,” aldus Ansems.

Meer weten? Ga naar
www.knaufinsulation.nl


10 jaar ECOSE

Knauf Insulation introduceerde al in 2009 haar natuurlijke bindmiddel
ECOSE Technology. Isolatie met ECOSE bevat geen fenol, geen toevoeging van formaldehyde, kleurstoffen of acrylaat. Daardoor jeukt het niet, stoft het veel minder en heeft het ook geen geur. En voor de productie van dit ECOSE-bindmiddel is zelfs 70 procent minder energie nodig dan voor het produceren van traditionele bindmiddelen.