Renovatie huurwoningen Rotterdam-Noord naar aardgasloos

Artikel delen

In Rotterdam-Noord worden 61 woningen ingrijpend gerenoveerd. Ze worden volledig gestript en heringedeeld waardoor er 82 vernieuwde woningen ontstaan. Het ingrijpende plan zorgt ervoor dat bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Het resultaat is een up to date woonbuurt, want de woningen worden aardgasloos opgeleverd.

‘We gaan de 61 gedateerde woningen, gebouwd begin jaren ‘30 renoveren, opnieuw indelen en verduurzamen, zodat ze weer jaren mee kunnen. Om dit goed te kunnen doen, moeten wij de woningen volledig strippen en opnieuw opbouwen. Dit zijn ingrijpende en langdurige werkzaamheden, waardoor het onverantwoord is om de bewoners in hun woning te laten wonen,’ vertelt Gert den Ouden vestigingsmanager bij Vestia. ‘Alle bewoners moeten verhuizen. De bewoners die aangewezen zijn op een sociale huurwoning ontvangen een urgentieverklaring. Hiermee kunnen zij met voorrang een andere woning zoeken in de regio Rijnmond. We maken de woningen geschikt voor 1- of 2-persoons huishoudens. Kleine huishoudens kunnen na de renovatie terugkeren naar een gerenoveerde woning. Deze mogelijkheden bespreken we de komende maanden met de bewoners.’

Den Ouden: ‘We bouwen de zolderverdieping om tot zelfstandige woningen, en creëren hiermee 21 extra woningen. Van 61 gaan we dus naar 82 woningen, waarbij we 65 sociale huurwoningen realiseren en 17 vrije sector huurwoningen. Dit draagt bij aan het vergroten van het aanbod huurwoningen in Rotterdam. De plannen zijn in lijn met de gemeentelijke Woonvisie en passen binnen de gemaakte prestatieafspraken met de Gemeente Rotterdam. We dragen bovendien bij aan de klimaatdoelstellingen door de woningen te verduurzamen. De woningen krijgen energielabel A en worden voorbereid op aardgasloos wonen.’