Energiebesparingsmogelijkheden voor VvE’s

Artikel delen

Veel huis- of appartementseigenaren nemen de laatste jaren maatregelen om energie te besparen. Daarnaast worden zij er zich steeds bewuster van hoe energiezuinig hun huis of appartement is: dit komt onder meer door de verplichting om een woning die te koop staat te voorzien van een energielabel en de kostenbesparingen die door maatregelen behaald kunnen worden.

Door gemeenten en banken worden financieringen en garanties verstrekt voor het nemen van maatregelen en regelmatig kunnen huiseigenaren informatiebijeenkomsten bezoeken om meer informatie te krijgen over de mogelijkheden.
Ook onder VvE’s neemt de aandacht voor energiebesparing toe. Een maatwerkadvies voor een VvE-complex is anders dan voor een grondgebonden woning. In een appartementencomplex zijn dak, buitenmuren, vloer op de begane grond en meestal ook de kozijnen gemeenschappelijk bezit. Om de isolatie van een appartement verbeteren is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Daarnaast kunnen zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen niet zomaar op het dak gezet worden. Buitenom rookgaskanalen maken voor een pelletkachel mag eveneens niet zonder toestemming. Voor het bestuur van de VvE wordt een rapport gemaakt. Hierin staat een overzicht van mogelijkheden om besparingen te realiseren op complexniveau met de investeringen, terugverdientijden, rendementen en subsidies.
Voor veel adviseurs is dit een interessante maar complexe klant. Tijdens deze lezing zal dit proces vanuit verschillende invalshoeken worden belicht.

Programma

12.30 – 12.50 uur
Het proces
Isabelle Sternheim, fedEC

12.50 – 13.10 uur
Opname van het advies in het MJOP en omgaan met VvE’s
Luis Vinagre de Freitas, Adviesbureau de Freitas

13.10 – 13.30 uur
Hoe is de regelgeving
Constan Custers, Utiliteit- en Woningbouw Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

13.30 – 13.50 uur
Financiering
Fiona Hamburg, SVN

13.50 – 14.00 uur
De klant (VVE) aan het woord
René Reeuwijk, VvE de Koch in Haarlem


Info

Dag: donderdag 16 mei 2019
Tijd: 12.30 – 14.00 uur
Locatie: Renovatie Arena