Innovatieproject voor netto nul-energie appartementsgebouwen gestart

Artikel delen

Na een succesvolle start van de Nederlandse Energiesprong-aanpak voor betaalbare, wenselijke, op lange termijn gegarandeerde netto nul-energie (NZE) retrofits naar Europa voor eengezinswoningen (E = 0), zal de komende drie jaar Energiesprong een markt voor appartementsontwikkeling ontwikkelen gebouwen in Noordwest-Europa onder een nieuw project: Mustbe0, gefinancierd door Interreg NWE. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland zullen hun krachten bundelen om een haalbare weg naar schaalgrootte te creëren.

Alleen het VK, Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben 43 miljoen appartementen die niet toekomstbestendig zijn omdat er nog geen overtuigende oplossing voor diepgaande retrofit voor deze gebouwen beschikbaar is. Dit is van cruciaal belang voor alle landen om de CO2-doelstelling van de EU te halen. Onder het Mustbe0-programma zullen marktontwikkelingsteams in de vier deelnemende landen de komende 3,5 jaar aan oplossingen werken door een markt te ontwikkelen voor net-zero-energie-retrofits die passen in appartementsgebouwen in Noordwest-Europa.

Al 9 woningaanbieders gaan werken aan de retrofit van ten minste 9 demonstratorgebouwen (415 appartementen) in het VK, Frankrijk, Duitsland en Nederland binnen het Mustbe0-programma. Off-site productie van de retrofit-pakketten (op maat gemaakte massieve gevels en daken met volledig geïntegreerde energie- en klimaatsystemen) moet het mogelijk maken om de kosten en installatietijden te verlagen van enkele maanden tot enkele weken, aldus Energiesprong.