Museum De Lakenhal: Interieur én Publiek Gebouw van het Jaar 2019

Artikel delen

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2019 zijn de verbouwingen van Museum De Lakenhal en het Atlas-gebouw van de TU/e in de prijzen gevallen. Het museum in Leiden werd bekroond als Interieur van het Jaar en als Publiek gebouw van het Jaar. Het Atlas-gebouw is Schoolgebouw van het Jaar geworden Op donderdag 31 oktober zijn de prijzen in Broeinest Amsterdam uitgereikt aan Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Julian Harrap Architects voor het museum en Team V Architectuur voor het Atlas-gebouw.

oto Museum Lakenhal: Karin Borghouts; Foto Atlas TU/e: Team V Architectuur

Museum De Lakenhal is een ensemble van karakteristieke gebouwdelen uit verschillende tijden, van het oorspronkelijke 17e-eeuwse gebouw, de 19e-eeuwse Harteveltzaal tot de 20e-eeuwse Papevleugel. De opgave betrof zowel renovatie, restauratie als uitbreiding. Een belangrijk uitgangspunt voor de architecten was daarbij het aanbrengen van een balans tussen deze tijdlagen. In het ontwerp hebben de architecten gestreefd naar ruimtelijke verbetering van de oriëntatie en kunstbeleving.

Een van de belangrijkste ingrepen in het hart van het ensemble vormt het vrijspelen van de voormalige Achterplaets. Daartoe is de monumentale Joristrap, die de verdiepingen van de Lakenhal ontsloot, verplaatst. De Achterplaets is voorzien van een glazen overkapping en vormt de centrale oriëntatieruimte van het museum. Hiervandaan zijn de verschillende gebouwdelen zichtbaar en toegankelijk.

Ook in het Atlasgebouw vond de jury een trap dse opvallendste ruimtelijke ingreep. Deze rode trap zigzagt vanuit de laagbouw, door de betonnen tafelconstructie heen, tot bovenin de hoogbouw. Het Atlas-gebouw kreeg een nieuwe, sterk isolerende vliesgevel; om het orthogonale gevelbeeld niet te verstoren, kozen de architecten daarbij voor parallelle uitzetramen. Het gebouw fungeert als een living lab voor onderzoek naar innovatieve en duurzame technologieën.

Volgens de jury hebben de architecten bij de renovatie precies de juiste dingen en niet teveel toegevoegd. De wijze waarop het glas en beton – bijvoorbeeld aan de gefacetteerde onderzijde van de tafelconstructie – worden getoond vindt ze geslaagd. Bij de oorspronkelijke bouw is getest met de vliesgevel; dat de renovatie is aangegrepen om weer vernieuwing in de gevel toe te passen, krijgt waardering van de jury.