Project in beeld

Artikel delen

Eerbied voor dorpsgezicht Bodegraven

Zo’n 15 jaar lang stond het voormalig garagepand van Auto Jaarsveld in het centrum van Bodegraven leeg. Er waren onder andere plannen om alles plat te gooien en er een appartementengebouw neer te zetten. Peter Domburg, directeur van Domburg Bouw uit Bodegraven: “We zijn heel blij dat de locatie in handen kwam van twee broers die om de hoek zijn opgegroeid. Zij hebben als kind bij het garagepand gespeeld en wilden de sfeer van de garagebebouwing graag behouden. Via een grootschalige transformatie hebben wij op die locatie een complex met kantoren, twee woningen en inpandige garage voor vijf auto’s gecreëerd. Met de contouren en vorm van het bestaande gebouw, zodat het dorpsbeeld in het centrumgebied is behouden. Uiteraard is het een duurzaam pand geworden, grotendeels gasloos en met moderne installatietechnische voorzieningen.”

Het casco van de voormalige garage is hergebruikt, waarbij vorm en contouren van het complex nadrukkelijk zijn behouden.

De oorspronkelijke stalen vakwerkliggers en binten hebben een opvallende plek in het interieur gekregen.

Zelden kreeg Peter Domburg zoveel reacties van inwoners en omwonenden op een bouwproject. “Iedereen praat over dit gebouw, met name over de uitstraling die refereert aan vroeger. Bijvoorbeeld de nieuwe grote houten schuifdeuren die doen denken aan de garagedeuren. Er is echter veel meer van vroeger dat met eerbied is teruggebracht. Pronkstuk zijn de stalen vakwerkliggers en stalen binten die we hebben hergebruikt en een mooi plekje in de constructie en het interieur hebben gegeven. Zulke vakwerkspanten zie je nog zelden en ze geven het gebouw cachet. Ook oude muren zijn fraai in het zicht gelaten. Zo heb je al een prachtige basis voor het te transformeren en deels nieuw te bouwen pand. We zijn ook als bouwer heel blij met het resultaat. Gelukkig niet weer zo’n rechttoe rechtaan appartementengebouw dat afbreuk doet aan het authentieke dorpsbeeld…”

Het getransformeerde gebouw past qua architectuur fraai in het centrum van Bodegraven.

Passen en meten

Het dreigde in eerste instantie wel die kant op te gaan, aangezien de gemeente aan een eerdere eigenaar van de locatie daar toestemming voor verleende. Maar die eigenaar/aannemer ging in de crisistijd failliet. De twee lokale broers Joop en Hans de Groot kochten het pand en klopten aan bij Domburg Bouw voor een alternatieve ontwikkeling. Peter Domburg: “Wij hebben in overleg met de opdrachtgevers zitten rekenen en diverse schetsontwerpen gemaakt. Mede door het lastige bestaande casco, waarin op de hoek nog een complete woning stond, hebben wij moeten passen en meten hoe wij de gewenste kantoor- en woonfuncties een plek konden geven. Ik denk dat er wel 80 wijzingen op de tekeningen zijn geweest. Normaal gesproken word je daar als ontwerper en bouwer gek van, maar we zagen de kansen van dit pand en dan ga je met enthousiasme door.”

De garagedeuren doen denken aan de situatie van vroeger met de garagedeuren. Het aanpalende woonhuis wordt nog in eenzelfde stijl gerenoveerd.

Hoogwaardige isolatie

Het casco is grotendeels hergebruikt. In verband met de aanwezige fundering en vloer – waarover een nieuwe geïsoleerde betonvloer is gekomen – is gewerkt met een lichtgewicht houtskeletbouwconstructie als nieuwe constructieve opbouw. “De nieuwe kap heeft een hoge isolatiewaarde. Ook de buitenschil van het pand is extra geïsoleerd. Bij de hoekwoning hebben wij binnen voorzetwanden toegepast. De nieuwe kozijnen zijn voorzien van hoogwaardige isolerende beglazing. Het resultaat is een zodanige energiebeperking, dat de twee kantoren en één woning in het complex gasloos konden worden. De bestaande woning op de hoek heeft de gasaanluiting nog behouden.”

Beproefde installatietechniek

Qua installatietechniek is gekozen voor beproefde concepten. Peter Domburg: “Er is een luchtwaterpomp-installatie geïnstalleerd, in combinatie met PV-panelen op het dak. Die zijn en worden overigens keurig verdekt geplaatst, zodat ze het gevelaanzicht niet verstoren. Met de zonnepanelen en luchtwaterpomp halen wij in wezen nul-op-de-meter, zeker voor de kantoordelen. Eén van de kantoren heeft in aanvulling op de luchtwaterpomp-installatie een airco voor de koeling, het andere kantoor en één van de woonhuizen heeft ook nog vloerverwarming gekregen. Alle ventilatievoorzieningen zijn uitgevoerd met warmteterugwinning. Voorts is gekozen voor energiezuinige ledverlichting, zuinige toilett

Oude muren zijn bewust in het zicht gelaten.

en, geavanceerde elektra/data/beveiligingsvoorzieningen et cetera. Het hele pakket aan installatietechniek is nieuw en duurzaam van aard.”

 

Investeren in detaillering

Het is naar de mening van Peter Domburg belangrijk dat de opdrachtgevers niet alleen oog hadden voor het behoud van het dorpsgezicht, maar ook serieus wilden investeren in detaillering van exterieur en interieur van het gebouw. “Ook voor de omwonenden en passanten is het gebouw een aanwinst, onder andere met de imposante schuifdeuren, de sierbestrating en het fraaie hekwerk. We gaan nog een belendend woonhuis renoveren, conform een uitstraling die recht doet aan het getransformeerde gebouw. De opdrachtgevers willen de regie in handen houden en het nieuwe, opgewaardeerde dorpsbeeld zorgvuldig bewaken. Met recht. Er staat nu een gaaf, duurzaam en energiezuinig pand dat heel fraai toont in het centrumbeeld van Bodegraven. Daar moeten wij met z’n allen zuinig op zijn.”

RenovatieTotaal

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.