Test excentrische schuurmachine

Artikel delen

De laatste rol gaat over de zojuist geschilderde deur in een monumentaal pand. Schilder Falko Huinink van Job van Bosheide Schilderwerken Voorst heeft even tijd om zijn ervaringen te delen over de ORE 3-150 EC FLEX excentrische schuurmachine van FLEX Power Tools. “Het is voor het eerst dat ik met een FLEX machine werk. Ja, ik ben wel tevreden over deze machine.”

Deze keer: ORE 3-150 EC FLEX excentrische schuurmachine

Schilder Falko Huinink van Job van Bosheide Schilderwerken Voorst ging aan de slag met de ORE 3-150 EC FLEX excentrische schuurmachine van FLEX Power Tools.

Wat is er mooier dan werken aan een monument? Falko vindt het prachtig en heeft met de schuurmachine de buitenkozijnen en oude kastplanken geschuurd. “Het hout was na afloop mooi glad. Door het geïntegreerde afzuigsysteem loop je ook niet met een stofzuiger te sjouwen. Dat is wel ideaal!” De schilder ging aan de slag met de ORE 3-150 EC van FLEX Power Tools. Deze excentrische schuurmachine heeft een uitslag van 3 mm tijdens het schuren. “Je krijgt daardoor een veel mooier, egaal resultaat”, aldus Falko.

Eigenschappen

De schuurmachine van FLEX heeft een koolborstelloze motor. Afhankelijk van de versie en toepassing kunnen klanten kiezen tussen een slag van 3 of 5 millimeter. Beide machines zijn uitgerust met het meest universele multi-hole afzuigsysteem op de markt en zijn daarom compatibel met elk merk schuurpapier. De geïntegreerde stofafzuiging en het nieuw ontwikkelde microfilterpatroon met cycloonfunctie maken verder stofarm werken mogelijk. Dankzij de traploos instelbare snelheid zijn de ORE 3-150 EC en ORE 5-150 EC (5 mm uitslag) bij uitstek geschikt voor het werken op een grote verscheidenheid aan materialen, zoals hout, gips, metaal of geverfde oppervlakken.
De machine kenmerkt zich verder door lage trillingswaarden, praktische bediening met één druk op de knop en optimale gewichtsverhoudingen. De excentrische schuurmachine zonder filter weegt slechts 1,2 kilogram. De ingebouwde EC-motor heeft een tien keer langere levensduur en 30 procent meer vermogen dan andere motoren in zijn klasse.

Weinig trillingen

De door de fabrikant beloofde lage trillingswaarden en goede ergonomie worden door Falko in de praktijk bevestigd: “De machine ligt inderdaad fijn in de hand en je hebt weinig last van trillingen. Voor iemand die veel met schuurmachines werkt, zoals ik, is dit wel een belangrijke eigenschap.”
Het meest blij is hij met de geïntegreerde stofafzuiging: “Ideaal dat je geen stofzuiger hoeft mee te slepen. Vooral als je buiten hoog op een steiger staat of andere hoge delen moet schilderen. De stofafzuiging werkt verder naar behoren. Natuurlijk is de stofopvanger wat sneller vol dan een stofzuigerzak, maar dat weegt niet op tegen de voordelen.”
De kabellengte van 4 meter vindt Falko voldoende: “Feitelijk werk je toch altijd met een kabelhaspel, dus is die lengte ruim voldoende.” Het verwisselen van de schuurschijven is volgens de schilder ook eenvoudig. De machine is verder netjes in een koffer geleverd.

We vragen even door: wat valt er nu tegen aan de machine? Het is even stil: “Nou, eigenlijk niets. Ja, de snelheid zou iets hoger mogen. Maar aan de andere kant is een te hoge snelheid ook niet goed, omdat je anders alles kaal schuurt. Dus een echt nadeel is het ook niet. Gewoon een goede machine voor vakmensen!”