Spiraalankers verbinden monumentale Leidse gevels met nieuwe constructie

Artikel delen

In de Leidse wijk de Oude Kooi wordt de monumentale buurt De Centrale Blokken op een opmerkelijke manier gerenoveerd. De gevels van de gemeentelijke monumentale huizen van woningcorporatie De Sleutels blijven namelijk staan, terwijl de achterliggende woningen opnieuw worden gebouwd naar de maatstaven van nu. Dat vraagt wel om een speciale gevelkoppeling, zo vertelt Gerwin van den Berg van Total Wall, die voor dit specifieke werk is ingeschakeld.

Door Harmen Weijer

De verschillende woonblokken in de Leidse wijk de Oude Kooi bestaan uit eengezinswoningen uit omstreeks 1920 en zijn kenmerkend als voorbeeld van sociale woningbouw in deze arbeiderswijk. De woonblokken zijn ontworpen door de Leidse architect Hendrik Johannes Jesse.

De woningen zijn inmiddels niet meer op het niveau zoals verwacht mag worden anno 2020. Daarom heeft eigenaar woningcorporatie De Sleutels besloten voor een hoog niveaurenovatie van 139 sociale huurwoningen in het hart van de Oude Kooi gelegen aan het Kooipark. De architectuur van Jesse speelt hierin een belangrijke rol, en dat houdt onder andere in dat het historische gevelbeeld behouden moet worden .

Spiraalvormige ankers

Gerwin van den Berg van Total Wall legt uit. “Wij zijn door de MMBS Groep en aannemer Hillen & Roosen gevraagd om in samenwerking met constructeur Pieters Bouwtechniek Haarlem een koppeling te bedenken, die de originele voorgevel met de nieuw te bouwen achter liggende woningen kan verbinden. De constructeur had daar al wat over uitgewerkt, en wij hebben op onze beurt onze ervaring met een vergelijkbaar project in Haarlem ingebracht.” Het resultaat is het gebruik van lange, variabel in lengte, spiraalvormige muurankers. Deze worden in de gevel geboord om de verbinding te maken met de nieuwe constructie. “Daarbij worden zowel de woningscheidende wanden als de nieuw te storten vloeren met de oude gevels verbonden. Deze ankers worden om de 75 cm in de gevel geboord. Het gaat om ankers met een doorsnee van 12 mm en 10 mm, die we in een gat van variabel 5 tot 8 mm boren. Zo freest het anker zich als het ware in de gevel en nieuwe muur.”

Samenwerking

Eerder dit jaar heeft Van den Berg dit op de Leidse locatie getest op een van de gevels. “De ankers zijn op verschillende plaatsen in het werk getest. De meetresultaten hebben we naar de constructeur gestuurd, die op zijn beurt daarmee is gaan rekenen en tot deze hartafstanden is gekomen. Op deze manier wordt de oude, authentieke gevel behouden. Vervolgens heeft Total Wall een plan van aanpak voor MMBS Groep gemaakt die op haar beurt zorgt voor een correcte uitvoer. Dit is een mooi voorbeeld van een samenwerkingsverband tussen constructeur, gevelspecialisten en bouwers.”

Gestart met 1e fase

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de eerste blokken gestart. Begin volgend jaar worden de eerste 89 woningen opgeleverd, waarna de 2e fase van de renovatie start. In april 2022 worden overige 50 woningen opgeleverd.