“Maak van ventilatie een prioriteit”

Artikel delen

Het binnenklimaat en ventilatie zijn hot-topic. We interviewden Harry Vaatstra, oprichter en directeur van Klimaatgroep Holland, om ons mee te nemen in de adviezen rondom corona die aan gebouweigenaren worden gegeven.

Harry Vaatstra

Welk advies moeten we als eerst oppakken?

“Tijd is hierin een goede raadgever, er is namelijk meer onderzoek nodig om een eenduidig advies te geven. Want welke virusconcentratie is gevaarlijk? Experts over de hele wereld zijn het er wel over eens dat het continu verdunnen van de lucht, in een ruimte waar mensen aanwezig zijn, de kans op besmetting verkleint. Uiteindelijk verwacht ik dat er een nieuwe, hogere, norm komt voor ventilatie. Met het verdunnen met schone lucht van buiten en het voorkomen van luchtwisseling tussen ruimtes zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen getroffen.”

“Bouwbesluit is minimale eis voor ventilatie”

Het RIVM adviseert om te voldoen aan het bouwbesluit. Hoe kijkt Vaatstra daar tegenaan?

“Zeker in gebouwen waar veel mensen samenkomen, of door komen, is het raadzaam om voldoende te ventileren. Denk aan meubelshowrooms, kantoren, onderwijsgebouwen, sporthallen en uitvaartcentra. Het bouwbesluit is de minimale eis die er is, wij pleiten voor meer lucht want hoe schoner de binnenlucht, hoe kleiner de kans op besmetting. Bijvoorbeeld zoals bij Home Center Wolvega waar we door een slimme combinatie van ventilatielucht met verwarming of koeling, ruim 70.000 m2 voorzien van wel drie maal dan de minimale eis van het bouwbesluit. En als je het praktisch houdt, dan hoeft de investering niet veel hoger uit te vallen en kan er zoals bij Home Center ook nog een duurzaamheidsslag worden gemaakt.”

Praktisch advies

“Maak van ventilatie een prioriteit. Regel de ventilatie in op basis van aanwezigheid en een lage grenswaarde concentratie CO2,” vertelt Vaatstra verder. “Onze alles-in-één concepten verwarmen, koelen en ventileren op basis van deze parameters. Wij doen dit decentraal, dit is bijna altijd toepasbaar door weinig kanaalwerk en zorgt voor gescheiden luchtstromen. Daarnaast is het belangrijk om tijdig onderhoud te laten uitvoeren en filters te vervangen voor een goede stofafvanging.”

Aanpak van ventilatie

Om inzicht en grip te krijgen op de situatie monitort Klimaatgroep Holland 24/7 alle aangesloten systemen in hun meldkamer. “Op deze manier borgen we een goede werking en kunnen we direct in actie komen bij afwijkingen. Ik vergelijk het altijd met een auto, die koop je ook niet zonder dashboard, dus waarom zou dat bij klimaatinstallaties anders zijn?”

Als mensen aan de slag willen gaan met hun ventilatie, wat is dan de beste aanpak?

“Het advies dat ik kan meegeven, is om te kijken naar het complete plaatje: zoals voldoende ventilatie, comfort (geen tocht door te hoge luchtsnelheden), geluid (voorkom storend achtergrondgeluid), gebruiksvriendelijkheid en energieverbruik. Je wilt voorkomen dat het systeem wordt uitgezet door de gebruikers omdat één van deze zaken onvoldoende is.”
“Uiteindelijk is de beste aanpak goed overleg tussen opdrachtgever en expert, daarmee kom je het verst.”