Veilig rolsteigergebruik bij renovatiewerkzaamheden

Artikel delen

Bij renovatiewerkzaamheden worden vaak rolsteigers ingezet. Wat veel mensen niet weten, is dat een rolsteiger alleen door deskundig personeel gebruikt mag worden. Bouwradius beidt trainingen aan, waardoor er veilig gewerkt wordt en boetes worden vermeden.

Wouter Slob stelt al jaren trainingen samen voor Bouwradius en vertelt over de praktijk: ‘Enkele jaren geleden bleek, na een check van de mensen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat alle geïnspecteerde rolsteigers gebreken vertoonden. Sindsdien zijn de regels aangescherpt en wordt bij een gebrek direct een boete uitgedeeld en het werk stilgelegd. En nog steeds zijn mensen zich niet bewust van de gevaren van het werken met een rolsteiger, dus een training is voor professionals een must.’

Hoe ziet een training eruit?

Een trainingsdag bestaat uit theorie en praktijk, legt Slob uit: ‘Niet alleen (de)monteren, men leert ook hoe je een steiger gebruikt bij harde wind, of hoe je hem veilig verplaatst. Daarnaast is inklimbeveiliging belangrijk, want kinderen én inbrekers zijn gek op steigers. Instructies worden gegeven door een powerpoint presentatie en filmpjes. Dan begint het bouwen, met verschillende steiger-modellen, waarna de inspectie plaatsvindt. Sinds 2018 is het wettelijk verplicht om de montage veilig uit te voeren door eerst de leuning en dan de vloer te plaatsen. De voor de toets geslaagde deelnemer krijgt een certificaat, in de vorm van een pasje, waardoor hij zijn deskundigheid kan aantonen. En dat scheelt niet enkel een boete maar is ook belangrijk bij de dekking voor eventuele schade.’

Bouwradius
www.bouwradius.nl