Flat in Nijmegen voorzien van ultradun gevelconcept

Artikel delen

Qua uitstraling van oubollig naar eigentijds en qua energiezuinigheid en comfort van matig naar uitstekend. Dat is het verhaal van de renovatie van de flat Aubade in Nijmegen. Met dank aan Isofinish, een gevelconcept waarbij ultradunne isolatieplaten van Recticel en Borgh regelbare gevelschroeven voor een hoogwaardige doorlopende isolatieschil zorgen.

Freek Nijhof van Borgh: “Bij dit project is gekozen voor dunnere Recticel Powerwall® isolatieplaten, omdat ook de spouw van de kopgevels konden worden na-geïsoleerd. Maar Isofinish laat met hetzelfde gemak isolatiepakketten tot 30 cm dikte toe. Afhankelijk van de verduurzamingsambitie en bouwfysische en bouwkundige mogelijkheden kun je variëren wat er aan isolatiedikte nodig is. Dit geeft de opdrachtgever de vrijheid om bijvoorbeeld een verouderd gebouw voor pakweg 10 jaar op te knappen, omdat uiteindelijk sloop/nieuwbouw op het programma staat. Evengoed kun je met Isofinish een gebouw voor de komende 40 jaar energetisch opwaarderen. De architect heeft grote vrijheid in de keuze van gevelbekleding, want vele typen passen op de houten draagstructuur: kunststof, hout, aluminium, zink, vezelplaten etc. Zo is de flat Aubade bekleed met zwarte Equitone Tectiva van Eternit, waardoor deze een ware metamorfose heeft ondergaan.”

Isofinish is een compleet systeem voor gevelisolatie en renovatie. Het bestaat uit een vrijdragende houten draagstructuur, bevestigd met solitaire en schuin geplaatste Borgh Facafix gevelschroeven die tezamen vakwerken vormen waaraan de constructie haar eindstabiliteit en sterkte ontleent. Doordat de houten draagconstructie niet in contact staat met de isolatie of ondergrond ontstaat een optimale gevelventilatie. “Dit systeem is uitermate geschikt voor renovatie, met gevelisolatie en gevelverbetering ineen. Ook in nieuwbouwprojecten zorgt het voor schitterende, onderhoudsvriendelijke gevelafwerkingen. Alle onderdelen van het systeem zijn op elkaar afgestemd: de technische detaillering is doordacht en het systeem laat zich mede door die onderlinge afstemming eenvoudig plaatsten. Bovendien hoef je bij een renovatie geen gevels te slopen en heb je geen werkzaamheden binnenshuis; dus minimale overlast voor bewoners. Last but not least: Isofinish levert een kostenbesparing op tot 30%.”

Isofinish
www.isofinish.nl