Een comfortabel, gezond en duurzaam binnenklimaat, in elk gebouw

Artikel delen

Er is in de installatietechniek een alsmaar groeiende vraag naar totaaloplossingen. De aansluiting van Orcon BV en Thercon BV – jarenlang zusterbedrijven onder leiding van Madelon Voorhoeve – bij het Franse Groupe Atlantic zorgt voor extra slagkracht om nieuwbouw- en renovatieprojecten in de woning- en utiliteitssector succesvol te voorzien van nauwkeurig op elkaar afgestemde all-electric binnenklimaatsystemen.

monteur

Roel Kuijpers, commercieel directeur van Groupe Atlantic Nederland: “Dit internationale familiebedrijf is al jaren een grote speler op het gebied van thermisch comfort over de hele wereld en biedt slimme en geïntegreerde totaaloplossingen. Doordat we alles onder één dak hebben, hebben klanten en opdrachtgevers nog maar met één partij te maken die ze kan ondersteunen gedurende het gehele traject. Daarbij worden producten technisch op elkaar afgesteld om perfect samen te kunnen werken. Maar ook voor dat ene specifieke product voor verwarmen, verkoelen en ventileren is men bij ons aan het juiste adres. Met de merken Orcon, Atlantic, en Fujitsu zorgen wij voor een optimaal binnenklimaat. Gezond, duurzaam en bovenal comfortabel. Hierbij combineren wij premium design en geavanceerde technologie, met gebruiksvriendelijke oplossingen voor woningbouw en utiliteit.”

monteur

Zo biedt Groupe Atlantic – als enige in de markt – een hybride warmtepomp zonder binnendeel: de Atlantic Aurea hybride add-on, uitermate geschikt voor renovatieprojecten. Of de geïntegreerde oplossingen voor nieuwbouwprojecten. Zoals voor ‘De Bunker’ in Eindhoven, één van de allergrootste woontorens van Nederland. Alle appartementen zijn straks voorzien van een Orcon HRC EcoMax balansventilatiesysteem. “Zeker bij dit soort aanzienlijke projecten zijn we nauw betrokken bij alle fasen, van design tot installatie en oplevering. Zo denken we mee over optimale plaatsingen, aansluitingen, toebehoren etc. Vooral belangrijk is dat we de installateurs begeleiden tijdens de installatie. Zo worden de eerste toestellen altijd samen met ons geplaatst en waar nodig kunnen we ondersteunen. Ook het informeren van bijvoorbeeld eindgebruikers over wat het systeem doet en kan, is iets waar we de projectontwikkelaars in begeleiden.”

Voor de Nederlandse vraag

Met een markt die zo enorm snel verandert, is Research & Development een belangrijk speerpunt voor bedrijven. Kuijpers: “We werken vanuit Nederland intensief samen met de ontwikkelteams van Groupe Atlantic, die onder andere de producten voor het merk Atlantic volledig zelf ontwikkelen. Hierbij stellen we de belangen van de Nederlandse markt voorop, zodat we altijd sterke aansluiting kunnen vinden bij de wensen van de klant. Een goed voorbeeld is de hybride warmtepomp van Atlantic die speciaal ontwikkeld is voor de Nederlandse markt. Hier komen de kennis vanuit een multinational en de ervaring van onze productspecialisten met het Nederlandse klimaat samen.”

Met het merk Orcon levert Groupe Atlantic Nederland een breed assortiment ventilatieproducten voor woningen en utiliteitsbouw. Naast ventilatie is Groupe Atlantic Nederland gespecialiseerd in het verwarmen van woningen met lucht/water warmtepompen van het merk Atlantic. Ventilatieoplossingen in combinatie met een lucht/water warmtepomp leveren samen krachtige prestaties als het gaat om duurzaamheid en rendement. Voor het verkoelen én verwarmen van één of meerdere ruimtes, kan er worden gekozen voor de aircoheater oplossingen van Fujitsu. Met behulp van split aircoheaters, multisplitsystemen en slimme VRF oplossingen, kunnen woningen en utiliteit verwarmd én gekoeld worden.

Slagkracht

Alle Orcon producten worden onder leiding van Technisch Directeur Sander Bruis in eigen huis ontwikkeld. Al sinds de jaren ’70 komen de producten van Orcon van Nederlandse bodem. En dat wordt niet anders. “In ons pand in Veenendaal zit een eigen R&D afdeling die zich volledig toespitst op het ontwikkelen van de nieuwste ventilatietechnieken en slimme innovaties. Doordat we zelf producten ontwikkelen, kunnen we ook de perfecte aansluiting vinden voor gecombineerde systemen. Bijkomend voordeel is wederom de slagkracht van Groupe Atlantic waardoor er nu nog meer middelen tot onze beschikking staan om harder te ontwikkelen dan ooit.”

De commercieel directeur noemt een aantal voorbeelden van recente innovaties: “Naast het winnen van een prestigieuze award voor onze plafondmodellen aircoheater oplossingen en het introduceren van ons R32 assortiment warmtepompen, zijn er twee grote noviteiten: (1) het draadloos communicerende, multi-zone balansventilatiesysteem HRC SmartComfort van het merk Orcon en (2) de hybride warmtepomp Atlantic Aurea hybride add-on, een hybride warmtepomp zónder binnenunit. Het zijn producten die passen binnen onze focus op verwarmen, verkoelen, en ventileren, geënt op uitgangspunten als duurzaamheid, gezondheid en comfort. Stuk voor stuk all-electric totaaloplossingen voor een buitengewoon binnenklimaat.”

Noviteiten

Het HRC SmartComfort balansventilatiesysteem communiceert – als enige in de markt – volledig draadloos tussen de CO2 sensor in de verblijfsruimte en het toestel. Dit betekent dat het systeem ervoor zorgt dat er in meerdere zones vraaggestuurd geventileerd wordt op basis van een CO2 luchtkwaliteitsmeting. Hiermee wordt een optimale luchtverdeling in huis gegarandeerd en wordt maximaal bespaard op energiekosten. Het systeem draait immers alleen daar waar nodig.
De Aurea Hybride add-on beantwoordt aan de vaag naar hybride warmtepompopstellingen om gas te besparen in situaties waar een volledige overstap naar all-electric niet mogelijk of nog niet gewenst is. Het apparaat heeft géén binnenunit. Dat betekent dat de cv-ketel niet verplaatst hoeft te worden en dat de ruimte in de woning behouden blijft. Het warmtepompsysteem past op elke cv-ketel en er zijn geen f-gas handelingen nodig om deze te kunnen plaatsen. De installatietijd is kort en door de COP van bijna 5 is de investering snel terugverdiend.