Ingrijpende gevelrenovatie serviceflat

Artikel delen

De bestaande serviceflat Avondrust is een groots en stoer gebouw aan de rand van Rotterdam-IJsselmonde. Deze flat is gebouwd eind jaren ’60 en was in de loop der jaren een gedateerd woon/zorgcomplex geworden. Door een ingrijpende renovatie van onder meer de gevel staat er inmiddels een duurzaam, toekomstbestendig en eigentijds appartementencomplex.

Het woon/zorgcomplex met 116 appartementen voldeed bouwkundig en installatietechnisch niet meer aan de huidige wensen en eisen op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid en levensloopbestendigheid. “Dit jaren zestig bouwwerk is nu getransformeerd tot een toekomstbestendig en eigentijds appartementencomplex. Het werk is in twee fases uitgevoerd, zodat de bewoners onverminderd gebruik konden blijven maken van het gebouw”, zegt Corné Mol, projectadviseur bij Strikolith.

Het ontwerp is van Lengkeek Architecten, de realisatie lag in handen van Bolton Bouw. Stukadoors- en Afbouwbedrijf M. Van der Looy, al een decennium een belangrijke partner in het verwerken van Strikolith producten, heeft rondom het gehele gebouw het Strikolith gevelisolatiesysteem toegepast.

Kwaliteitsimpuls

De ingrijpende renovatie is tevens gebruikt om in te spelen op de klantvraag en het scheiden van wonen en zorg. De eindsituatie bestaat uit 114 (zorg)appartementen (2- en 3 kamer appartementen), een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, kantoorruimte, slaapwacht en diverse ondersteunende ruimten. De appartementen zijn geschikt voor bewoners met of zonder een (lichte) zorgvraag. Daarnaast maakt het complex een ‘label-sprong’ van label G naar A/A+, waardoor de huidige en toekomstige bewoners sterk zullen besparen op de energiekosten.

Ruud van der Looy, samen met zijn broer eigenaar van het familiebedrijf Van der Looy: “De uitvoering in twee fasen zorgde voor een extra uitdaging in de planning. Een andere uitdaging zat in de detaillering. De architect heeft het ontwerp tot in de puntjes uitgewerkt. Om te voldoen aan zijn wensen op zowel technisch als esthetisch niveau hebben we flink moeten engineeren. Temeer omdat in de oude situatie niets recht was. Wij werken al meer dan tien jaar met Strikolith. Dan doen we omdat we hetzelfde dna lijken te hebben, maar ook omdat ze bij Strikolith écht meedenken. Het is een samenwerkingspartner die niet te beroerd is om op zelf ook op de steiger te klimmen. Samen staan we voor een optimaal resultaat.”

Gevelisolatiesysteem

Het appartementencomplex is voorzien van het Strikotherm gevelisolatiesysteem COMFORT. Dit gevelsysteem is een slagvaste en flexibele gevelafwerking, zowel in verwerking als in esthetische uitvoering. De duurzaamheid in combinatie met de taaie flexibele mortellaag maken het systeem uitermate geschikt om toegepast te worden in extreme omstandigheden.

Het in Rotterdam toegepaste systeem bestaat uit EPS isolatieplaten (Strikotherm NEO 034) met een dikte van 80 en 140 mm. Hierop zijn deels spachtelpleister en deels steenstrips aangebracht. Er is gekozen voor Strikotherm spachtelpleister BGI 1,5 mm en kunststof Strikotherm steenstrips FLEX. Deze lichte en flexibele steenstrips zijn in het werk aangebracht. De Rc-waarde van de gevelopbouw is 4,7 m2K/W. Om vervuiling van de witte pleister net boven het maaiveld te voorkomen is aansluitend een grindkoffer aangebracht.

 

Gevelopbouw kopse gevel met pleisterwerk.

 

 

Gevelopbouw bij gevelvullende houtskeletbouwelementen met steenstrips.