Oplossing voor duurzame verwarming van tienduizenden portiekwoningen

Artikel delen

Nederland staat vol met drie/vierlaagse (portiek)woningen. Itho Daalderop heeft samen met Bremans Kenniscentrum Energietransitie een praktische oplossing gevonden om deze woningen energiezuinig te verwarmen door het Collectief Hybride Systeem te ontwikkelen. Hilbert den Boef, Regiomanager Sales van Itho Daalderop: “Een collectieve lucht/water warmtepomp op het dak, in combinatie met een door Breman ontwikkelde prefab energiemodule, voorziet een aantal woningen tegelijk van duurzame verwarming in voor- en najaar. In de koudere winters neemt de individuele cv-ketel in de woningen de hoofdverwarmingstaak over; die zorgt tevens voor warm tapwater. Zo kun je het gasverbruik en de CO2-uitstoot direct verminderen op een manier waarbij je de verduurzamingkosten per woning beperkt.”

Corporatie Woonstad Rotterdam daagde partijen uit om met innovatieve oplossingen voor de verduurzaming van (portiek)woningen te komen. Breman/Itho Daalderop was één van de vijf winnaars bij deze Energiechallenge. Den Boef: “Wij werkten al in 2019 aan een collectief systeem om zo de verduurzamingskosten per woning omlaag te brengen. In eerste instantie dachten wij bij dit project aan een warmtepomp buitendeel op het dak en het binnendeel in de portiek. Dit laatste bleek mede door ruimte en vluchtweg-eisen onmogelijk. Breman kwam met een slimme oplossing, waarbij een prefabmodule op het dak in combinatie met het aanwezige schoorsteenkanaal ruimte biedt voor het binnendeel, de cv-leidingen naar de woningen en de omvormer voor de pv-panelen. Omdat er in de woningen alleen een afleversetje hoeft te worden gemonteerd, is er nauwelijks ruimtebeslag voor de bewoner.”

 

Dit laatste was doorslaggevend voor Woonstad Rotterdam. De bewoners hadden geen overlast van installatiewerkzaamheden in huis, want het gros van de werkzaamheden vond op het dak plaats. “Het systeem is eenvoudig toe te passen in andere verduurzamingsprojecten. Een kwestie van de prefabmodule aan de onderzijde aanpassen aan de bestaande schoorstenen en strangen/schachten in het gebouw. We hebben hier een mooi filmpje van gemaakt. Dat is te vinden op ons Youtube kanaal.”

 

Itho Daalderop

www.ithodaalderop.nl