“Als we het goed doen, wordt Schilders van nu vanzelf overbodig”

Artikel delen

Voorzitter Ernst de Nobel over duurzaam schilderen:

“Als we het goed doen, wordt Schilders van nu vanzelf overbodig”

Naarmate de vraag naar duurzamere materialen groeit bij de opdrachtgever, des te meer zou duurzame verf in beeld moeten zijn. Maar daar waar bouwers behoudend zijn, zijn schilders dat minstens net zo vaak en kiezen ze de meesten nog steeds voor fossielgebaseerde verven. Om hen te informeren over duurzamere verven, zoals biobased en minerale verven, is de vereniging Schilders van Nu opgericht. Twee jaar geleden is met branche-organisatie OnderhoudNL een samenwerking gestart, dat dit jaar een verdere boost krijgt door gezamenlijk een lespakket over duurzaam schilderen op te stellen. Met als doel zo veel mogelijk duurzaam schilderen bij alle schilders onder de aandacht te brengen, vertelt voorzitter Ernst de Nobel. “Uiteindelijk moeten we als platform overbodig zijn.”

Auteur: Harmen Weijer

Duurzame verven zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat ze net zo makkelijk kunnen worden verwerkt als gangbare verven.

Het verhaal van Schilders van Nu begint in januari 2014 als vijf schilders bijeenkomen om informeel met elkaar te brainstormen over duurzaam schilderwerk. Deze vijf schilders, die zich in de praktijk ook voornamelijk met duurzaam schilderwerk bezighouden, zoeken naar een manier om elkaar in duurzaamheid te versterken. Daarop is een jaar later de vereniging Schilder van nu opgericht.

Verrotte kozijnen en raamdorpels kunnen op duurzame wijze worden hersteld, waarna ze er weer als nieuw uit zien.

Manifest

“Lid worden kan iedere schilder, maar het is wel belangrijk dat je daarvoor ons manifest ondertekent, en dus achter onze doelstellingen staat”, vertelt De Nobel. “We gaan niet controleren of ieder lid dit ook werkelijk nastreeft, want we zijn niet van de schilderspolitie. Maar de leden doen dit door te laten zien dat dit al heel gemakkelijk kan en niet veel duurder hoeft te zijn. Bij veel schilders bestaat nog de perceptie dat duurzaam schilderen gelijk staat aan schilderen met lijnolieverf en dat droogt slecht. Tja, inmiddels is dat al weer een stuk verbeterd, maar zijn er vooral veel meer duurzamere producten op de markt.”

Want steeds meer fabrikanten gaan onder druk van klanten duurzamere verven produceren. Nu is het zaak dat schilders en groothandels daarin meegaan. “De afgelopen decennia zijn schildersbedrijven vaak geïnformeerd door de groothandels over de producten, informatie de schilders meestal één op één aan zijn klanten kunnen doorgeven. Niet wetende dat er nog veel meer andere producten op de markt zijn die gezonder voor de klant én de aarde is.”

Want dat is nog steeds de rode draad van Schilders van Nu. “Het is evident dat de klimaatverandering gevolgen heeft, en we lopen zwaar achter de feiten aan. Dan kun je 2 dingen doen: je kop in het zand steken en denken: we zijn toch al te laat; of je kunt denken: laten we alsjeblieft die dingen doen die we wel kunnen doen in de hoop dat we voor de generaties na ons nog een leefbare planeet over houden.”

En hoe worden schilders overtuigd om voor duurzame verven te kiezen? “Ik zeg altijd: waarom zou je het niet doen? Het is kwalitatief goede verf. Het is minder schadelijk voor jezelf én je werknemers om ermee te werken. Met dit goede verhaal kun je ook nog eens een goede boterham verdienen. Ik zie alleen win-win situaties. Eigenlijk zou ik weg willen blijven van te moeten overtuigen dat het goed is voor de planeet, dus ook voor je kinderen. Het is een goed product, dat inderdaad een andere is dan wat je gewend bent geweest, maar niet minder makkelijk om mee te werken.”

Een van de leden van Schilders van Nu, Groen Schilders uit Amsterdam, heeft in de Staatsliedenbuurt onlangs het buitenschilderwerk van enkele woningen verzorgd.

Lespakketten

Het is ook daarom dat leden van Schilders van Nu op schildersvakopleidingen gastlessen geven. “In dat kader ontwikkelen we voor de schildersvakopleidingen lespakketten met OnderhoudNL, waar ik in het bestuur van de vakgroep Schilders zitting heb. Zodat leerlingen een deelcertificaat schilderen met duurzame verven kunnen halen. Het is ook zo dat als de jongeren in opleiding vier jaar lang met dezelfde, fossiele verven schilderen, dat het logisch is dat je daarmee na je school ook gaat schilderen. Dus is het goed al tijdens de opleiding verschillende soorten verf te ontdekken.”

En wat is toekomst voor de vereniging? “Als we het goed doen, krijgen we niet meer leden, maar gaan we juist naar helemaal nul leden. We zouden eigenlijk overbodig moeten zijn, omdat iedere schilder een duurzame schilder is. Want we zijn er uiteindelijk allemaal bij gebaat dat we producten gebruiken die gezond zijn en lagere footprint hebben.