Studentenplan voor Gelders provinciegebouw winnaar SMARTCirculair Challenge

Artikel delen

Studenten van het Rijn IJssel hebben de SMARTCirculair Challenge gewonnen met hun plan voor het delven en hergebruiken van het oude provinciegebouw Prinsenhof A.

 

In de SMARTCirculair Challenge strijden studenten uit heel Nederland met een technische mbo-opleiding om wie het meest CO2-vriendelijke, vernieuwende en circulaire ontwerp bedenkt. In opdracht van provincie Gelderland ging een groep van 26 2e jaars studenten bouwkunde van het Rijn IJssel college aan de slag met Prinsenhof A. Prinsenhof A is een verouderd kantoorpand van de provincie dat weg moet. In plaats van het te slopen, wil de provincie het gebouw uit elkaar laten halen en de onderdelen laten hergebruiken.

De studenten van het Rijn IJssel bedachten een plan, genaamd Indiana Jones, om zoveel mogelijk materialen uit het verouderde kantoorpand te hergebruiken. Ze maakten een flexibel, modulair ontwerp om kantoren en appartementen te maken. Daarnaast hebben ze ook nagedacht over een natuurvriendelijke groene omgeving, aangepast aan de klimaatverandering, op een levendige plek in de stad. Volgens de studenten is circulair bouwen pure noodzaak. “Dat moet wel, anders vernietigen we onze eigen toekomst”, stelt één van hen.

Volgens juryvoorzitter Ruud Koornstra waren de studenten van Rijn IJssel de verdiende winnaar: “Dit zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken.”

Op dit moment loopt er een aanbesteding voor het circulair delven van Prinsenhof A. Het plan van de studenten wordt als inspiratie meegegeven aan de partijen die meedoen. Gelderse gedeputeerd Jan Markink: “De studenten laten met hun ideeën zien wat er kan met dit verouderde pand en hoogwaardig hergebruik. Dit werkt inspirerend voor onszelf en de marktpartijen die hiermee aan de slag gaan.”