Oud & Nieuw

Artikel delen

Harculo centrale, Zwolle

Ruim 60 jaar is er op het terrein van Centrale Harculo, in de volksmond bekend als de IJsselcentrale, in Zwolle energie opgewekt. De ontwikkelingen op het gebied van technologieën en automatisering hebben de afgelopen zestig jaar een enorme vlucht genomen.. Het terrein van de centrale krijgt nu een andere bestemming, één die vooruitblikt naar de toekomst met duurzame energie.

centrale

oud

Een groot deel van de oude centrale blijft nog bestaan. Deze ontwikkelingen zijn al in gang gezet door BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed, en Studio Ronald A. Westerhuis ( Zwolle / Shanghai ), metaalkunstenaar met Zwolle als thuisbasis. BOEi richt zich op de hijshal en het dienstengebouw en Ronald Westerhuis zal zijn intrek nemen in het koelwatergebouw (Cool Water).

sloop
Het verdere gebied zal een nieuwe woonbestemming krijgen toekomst met meer dan 550 woningen in verschillende prijsklassen komen. Een belangrijk uitgangspunt is dat het een energieleverende wijk wordt.

Harculo toekomst

Foto’s: BOEi, Wikipedia.

RenovatieTotaal